Tekniktisdag #11 - GoPro Hero 3

GoPro har på senare år blivit en favorit hos actionsportare, dykare eller filmskapare som vill ha bilder från vinklar där det annars kan vara svårt (eller dyrt) att placera en kamera.
GoPro-kameror är små och tåliga kameror som är tänkta att placeras i stort sett överallt. Kameran levereras med ett ytterhölje av genomskinlig plast som har gummitätningar i fogarna vilket gör att det är vattentätt ner till 60m djup.
Den senaste modellen av GoPro-kameror finns i tre olika modeller med lite olika prestanda och prislapp,White Edition, Silver Edition och Black Edition. En av nyheterna i GoPro Hero 3 är att kameran har inbygd Wifi och kan styras via en Wifi-fjärrkontroll eller direkt från din iPhone där du också kan se det kameran ser.
Ett perfekt komplement till din kamerautrustning om du gillar film, action eller timelapse.

Länk: http://gopro.com/hd-hero3-cameras

Pris: 
White Edition 2389:-
Silver Edition 2979:-
Black Edition 3850:-
(Scandinavian Photo)

White Edition 
KEY CAMERA SPECS
  • 1080p30 / 960p30 / 720p60fps
  • 5MP / 3 fps Burst
  • Wi-Fi Built-In
  • Wi-Fi Remote + App Compatible


    Silver Edition

    KEY CAMERA SPECS

    • 1080p30 / 960p48 / 720p60fps
    • 11MP / 10 fps Burst
    • Wi-Fi Built-In
    • Wi-Fi Remote + App Compatible

      Black Edition

      KEY CAMERA SPECS

      • 1080p60 / 720p120 / 1440p48 /
        4kp15 / 2.7kp30 / WVGA-240fps
      • 12MP / 30 fps Burst
      • Wi-Fi Built-In
      • Wi-Fi Remote Included
      • GoPro App Compatible
      • Pro Low-Light Performance

Nu är den här: Canon 5D Mark III


Så var den äntligen här, Canon 5D Mark III.
Adorama.com har gjort en utförlig test och recension som finns på deras hemsida som är klart värd att läsa men några av specifikationerna är:

  • Ny fullformat (36x24mm), 22 megapixel CMOS sensor
  • ISO 100-25600, expanderbart till 104,200 (helt otroligt)
  • 14-bit A/D Konvertering
  • Slutartid 1/8000-30s
  • Ny 63-zone dual-layer iFCL Mätsystem 
  • Exponeringskompensation i +/- 5 stops in 1/3 eller 1/2-stop 
  • Ny 61-punkters high-density Auto Fokus med upp till 41st korsformiga fokuspunkter
  • Ny 3.2 tum LCD med 1.04Mpix (standard för Canon sedan 550D)
  • 1080p HD videoinspelning i AVI, RAW, H.265, MOV eller MPEG-4 format
  • Manuella exponeringskontroller och valbara frame-rates
  • Kortplats för både CF och SD-kort
  • 6-bilder/s sekvenstagning
  • HDR-läge som kombinerar 3st exponeringar med justerbara inställningar
  • Magnesium-alloy kamerahus, förbättrat damm och allväderskydd
  • Ny anpassningsbara kontroller 
  • Elektroniskt timglas 
  • Slutaren testad för 150,000 exponeringar
  • Tyst- och Låg-vibrationslägen 

iPad 3 Onsdag 7/3 2012

Apple har börjat skicka ut inbjudningar till ett event nästa onsdag 7:e mars 2012.
"We have something you really have to see. And Touch."
Det har länge ryktats att den nya, 3:e versionen av iPad kommer att släppas under 
slutet av mars 2012 och nu är det bekräftat att man kommer lansera den enligt planen nästa vecka.

Ryktet om nylanseringen har även påverkat världens börser idag 
och Apples aktier har nått nya rekordnivåer.

Förmodligen kommer Apple sin vana trogna att starta sitt event men en "Keynote" 
kl.10 lokal tid i San Francisco, dvs. kl.19 svensk tid

Trots att det TV-bolag och annat inte får rapportera live från föredraget 
kommer man förmodligen att kunna följa rapportering i realtid på nätet.

Länkar:

Teknik-Tisdag #09 "Canon 5D Mark III"

Fotografer världen över väntar just nu på uppdateringen av den omåttligt populära Canon 5D Mark II som revolutionerade fotovärlden när den lanserades hösten 2008 som den första digitala systemkameran som kunde spela in 1080p video. Det har tagit ett tag för konkurrenter som Nikon att komma ifatt men nu har 2,5år gått och mycket har förändrats. Nikon har den senaste tiden lanserat flera nya kameramodeller som t.ex. D800 som ska ha en bildsensor på otroliga 36mpix så spänningen är hög inför hur Canon kommer att svara mot denna utmaning. Man vet att jordbävningen i Japan våren 2011 har påverkat Canons produktion och kanske hade man tänkt lansera den tidigare men fått skjuta upp lanseringen.

Men igår (27/2 2012) publicerade sajten canonrumors.com bilder på vad som påstås vara den nya Canon 5D Mark III och man förmodar att lanseringen kommer att ske i slutet av veckan, 2/3 2012.
Bilderna ser mycket trovärdiga ut men några ledtrådar till vad det nya kamerahuset kommer att innehålla skymtas inte så vi får bara vänta och se!


Länk:
http://www.canonrumors.com/2012/02/more-5d-mark-iii-images/

Arkivering av dina bilder

Vad gör jag egentligen med bilderna
när jag fört över dem till datorn? 
En av de viktigaste (och jobbigaste) sakerna att tänka på när man fotograferar digitalt är hanteringen av alla bildfiler. För någon vecka sedan arkiverade jag mina bilder från andra halvåret 2011 så jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av hur jag hanterar min ström av bildfiler. Här finns inga rätta svar utan alla behöver hitta ett arbetsflöde som passar, men några grundregler finns det. Jag använder Aperture men det fungerar på liknande sätt i t.ex. iPhoto eller Lightroom.

Jag fotograferar nästan uteslutande RAW-filer med min Canon 550D (18Mpix) för att få ett så stor mängd information i mina bildfiler som möjligt så de brukar ligga på ca.20-25MB. 

När jag för över bilderna till datorn: använder jag Aperture 3 som är fantastiskt bra på att hantera och konvertera RAW-filer. Aperture kan man välja var man vill att bilderna ska sparas, endera i en vanlig mapp på datorn eller i ett Aperture-bibliotek. Jag brukar spara bilderna i Aperture-biblioteket på datorns interna hårddisk, detta för att jag vill kunna ha med mig datorn överallt och enkelt kunna jobba med mina bilder var jag än är. Många sparar sina bilder på en extern hårdisk istället men det blir för omständigt tycker jag. Att jag sparar bilderna i Aperture-biblioteket istället för att låta programmet referera till en mapp beror dels på att jag bara fotograferar som en hobby och det är den färdiga, redigerade bilden som jag är intresserad av att spara i slutänden, inte originalfilerna.

Sedan redigerar jag bilderna och fixar det som behövs, exponering, färgkorrigering, lägger till nyckelord så att jag lätt kan hitta bilderna när jag behöver dem mm.
Om jag gör större förändringar i en bild, gör den svartvit, lägger på vinjettering eller andra effekter så brukar jag kopiera bilden och jobba med kopian så att jag alltid har ett original kvar.
Detta är enkelt i Aperture, man bara duplicerar bilden (alt+v) så skapas en virtuell kopia från samma master-fil vilket inte tar nästan något extra lagringsutrymme.

Med jämna mellanrum säkerhetskopierar jag datorn: och eftersom jag använder Mac gör jag det snabbt och enkelt via "Time Machine" som säkerhetskopierar så fort jag kopplar in den externa hårddisken jag använder för detta och i och med det även Aperture-biblioteket.

En gång i halvåret arkiverar jag mitt bildbibliotek: och exporterar då alla mina RAW-filer från Aperture-biblioteket som JPEG-filer och sparar dem i en särskild mapp på extern hårddisk och undermappar för vecka/fototillfälle. Detta gör programmet automatiskt så jag behöver bara tala om vilka bilder det gäller och var de ska så gör det resten. Sedan kopierar jag de exporterade filerna från en extern hårddisk till en annan så att jag har dem på två ställen. Jag har valt att inte spara bilderna RAW-kopiorna av bilderna av två anledningar: 1. De tar för stor plats och 2. Jag går mycket sällan tillbaka och redigerar gamla bilder igen. När man konverterar bilderna till JPEG kastas 4/5 av bildinformationen bort men bilderna tar å andra sidan 1/5 så stor plats.

Jag har även skapat ett särskilt Aperture-bibliotek som jag sparat på den externa hårddisken och som refererar till de olika mapparna ända tillbaka till 2002 för att jag enkelt ska kunna hitta bilder.

Det var det hela. 
Hoppas att något av det kan vara till nytta. 

Det jag skulle kunna tänka mig att ändra på är att kanske spara bilderna i separata mappar när jag importerar dem som jag sedan låter Aperture referera till för att enklare kunna säkerhetskopiera dem direkt när jag importerar dem till datorn för att alltid se till att ha en backup. 
Man skulle även kunna tänka sig att man exporterar delar av Aperture-biblioteket för backup men om man skulle byta redigeringsprogram är filerna "låsta" i Aperturebiblioteket och måste plockas ut därifrån.