Veckans Fototips #33 - Exponera för högdagrarna

Högdagrar är de ljusa partierna i en bild, en ljuskälla eller där ljus reflekteras i en yta.
När man exponerar en bild bör man se till bevara högdagrarna så att de inte "bränner ut".
Om en del av bränner ut så betyder det att man har överexponerat bilden så att man tappar information i de ljusaste partierna och kameran tolkar det som helt vitt. Om man fotograferar i JPEG-format så är det särskilt viktigt eftersom man inte kan göra något åt detta i datorn efteråt. 
Fotograferar man däremot i RAW-format så kan man rädda utbrända högdagrar till viss del efteråt men man kan inte göra några underverk med en bild som är överexponerad men man kan få tillbaka lite detaljer och utöka kontrast-dynamiken lite. 

Om man bränner ut partier i bilden så kommer det att se konstigt ut eftersom vi är vana att kunna se detaljer även i de ljusaste områden med våra ögon. 
Det finns dock vissa saker som är ok att bränna ut som t.ex. ljuskällor som solen mitt på dagen som alltid kommer att upplevas som helt vit även med våra ögon. 

Exponerar man efter högdagrarna så kommer allt annat i bilden att bli mörkare men det är enklare att lätta upp skuggor i efterhand än att försöka rädda förlorade högdagrar.

Hur gör man? 
Om man fotograferar med en iPhone så kan man använda en app som t.ex. Camera+ där man kan ställa in fokus och ljusmätning separat. Då kan man sätta skärpan på motivet och sedan sätt bländarcirkeln som representerar lusmätningen på bildens ljusaste del. Blir bilden för mörk kan man flytta den och mäta ett lite mörkare område eller flytta ditt motiv till en plats med jämnare belysning som t.ex. i skuggan. 

Fotograferar ma med en kamera så kan man titta på histogrammet och se till att man inte har kurvan pressad mot den högra kameten av diagrammet. Dessutom kan man använda en exponerings-varnings funktion som gör att utbrända partier i bilder man ta blinkar.
Om man ser att man överexponerat bilden kan man sedan använda exponeringskompensation för att förkorta slutartiden så att exponeringen förkortas och bilen blir mörkare. 

Korrekt exponering 
Detaljerna på den vita båten är bevarade.
Skuggorna har lättats upp en aning efteråt.

Originalbilden till vänster, överexponerad till höger som visar det vita utbränt.

iPhone-fototips nr.4-6!

Klicka här för att läsa tips 1-3!


nr.4 Överexponera inte högdagrarna!
Högdagrarna är de ljusa partierna i bilden. Om man överexponerar dem så är risken att de "bränner ut" dvs. de blir helt vita och bildsensorn kan inte registrera någon information i det området.
Har du råkat bränna ut ett område i bilden på din iPhone så går det inte att göra något åt senare så använd en app som tex. Camera+ där du kan justera exponeringen. Titta på bilden du just tagit och flytta bländarsymbolen om bilden är för ljus eller för mörk och se om det blir bättre.
Om du tar ett porträtt av någon och bakgrunden är överexponerad så är det inte hela världen, det kan till och med hjälpa till att dra fokus till ditt motiv men om ditt motiv är överexponerat tappar du detaljerna direkt. Missade du inlägget om Camera+? Klicka här!


nr.5 Använd bruset!
En kamera med en liten lins och en liten bildsensor som iPhonekameran har är inte lika bra på att fånga upp ljus som en stor kamera med en större sensor vilket gör att man får mer kornighet/"brus" i bilderna. Det finns dock fotografer som har byggt upp hela sina karriärer på mjuka (ofokuserade), brusiga bilder vilket kan göra att bilderna ser mer konstnärliga ut. Redigera bilderna och lägg till effekter för att tex. få dem att se ut som de är tagna med en gammal kamera eller ta bort eller förstärk färgerna. Det kan bli jättestyggt!


nr.6 Använd HDR-funktionen!
Om du fotograferar med en iPhone 4 så har kameran en inbyggd HDR-funktion och om du har en iPhone 3G/3GS så finns det apps man kan hämta hem som lägger till denna funktion i din kamera tex. Pro HDRHDR står för "High Dynamic Range" och innebär att man tar flera bilder med olika slutartider för att få dem ljusare och mörkare (överexponerade/underexponerade). Dessa bilder kombineras sedan ihop i en app eller i ett dataprogram för att få en bild som bättre efterliknar det vi ser med våra ögon.
Problemet med HDR-fotografering är att eftersom man tar fler bilder efter varandra som man sedan lägger ihop till en bild måste man hålla kameran absolut stilla och ditt motiv måste vara stilla. Då kan det vara bra med ett stativ som jag tipsade om tidigare i veckan. 
Klicka här för att läsa inlägget med pryl-tips för iPhone!

De här HDR-bilderna är tagna med en iPhone och Pro HDR.
För fler bilder klicka här!


Hela nästa vecka kommer handla om HDR så följ med här på bloggen för att lära dig mer om denna stora trend inom digitalfotografering.