Laga autofokus, 50mm f/1,4

Canon 50mm inside
Gummihandskar

 

Här är videon jag använde:

Mitt älskade Canon 50mm f/1,4 var med om en liten olycka nu i veckan med resultatet att autofokusen kärvade runt 80cm så det fastnade om man försökte ställa in skärpan.
Jag kollade med CPS (Canon Profedional Services) vad det skulle kosta att laga och det skulle förmodligen kosta lika mycket som att köpa ett nytt objektiv. Dessutom skulle jag vara av med objektivet minst en vecka och jag har ett bröllop bokat och behöver det. Jag kollade med mitt försäkringsbolag och det var inte heller någon idé att göra ett försäkringsärende av det. Eftersom jag inte kunde använda objektivet som det var och enda alternativet var att köpa ett nytt objektiv så tänkte jag att jag kunde lika gärna passa på att lära mig hur objektivet fungerade på insidan. 

Gummihanskar på för att inte få fingeravtryck, fett eller salt på komponenterna i objektivet, ett set med små skruvmejslar och en instruktionsvideo på Youtube så var det bara att köra.  

Här är autofokusmotorn i objektivet och den verkade vara intakt som tur var.

Här är autofokusmotorn i objektivet och den verkade vara intakt som tur var.

Objektiet helt isärplockat.

Objektiet helt isärplockat.

IMG_9589.jpg

Här var problemet. Metallringen med spår som löper runt själva linsröret i objektivet och som ställer in skärpan hade blivit skev och det var det som fick objektivet att kärva. Det är tydligen ett vanligt problem om objektivet har fått en stöt mot linsröret men det är ganska lätt fixat. Jag la ringen platt på bordet och tryckte försiktigt på det med handen för att få den rak igen. 
Sen var det bara att sätta ihop objektivet igen, lättare sagt än gjort men med lite tålamod så var det snart färdigt.

Jag satte objektivet på en av mina kameror och testade det och autofokusen fungerade! Perfekt tänkte jag, men så försökte jag att ta en bild med det och fick ett ERROR-meddelande på skärmen att objektivet inte kommunicerade med kameran som det skulle och att man skulle rengöra objektivets kontakter. Jag testade det bara för sakens skull men det funkade inte.
Inget annat att göra än att plocka isär objektivet igen och se vad som var fel. Jag misstänkte att det var en kontakt som inte satt i som den skulle så jag plockade isär objektivet halvvägs och justerade sladden och kontakten, hålla tummarna och skruva ihop det ingen. Satte det på kameran och hörde genast bländaren vakna till liv, ett bra tecken. Testade att ta några bilder och det fungerade perfekt så nu är det bara att hoppas att det fortsätter så och att jag har besparat mig några tusenlappar för ett nytt objektiv!

Ganska stolt att jag lyckades fixa det och fick ihop det igen, over and out!

Canon 50mm f/1,4