Fototips: Vidvinkel-objektiv

Vidvinkel Årjängs marknad Hoppgunga

Det här är del 4 i en serie fototips om hur man skapar separation mellan motiv och bakgrund för att få starkare portrrättbilder där motivet verkligen framträder tydligt. 

Del 1: Kort skärpedjup
Del 2: Belysning och kontrast
Del 3: Rimlight

Oavsett vilket objektiv man fotograferar med så kommer det som finns närmast kameran att framstå som stort och det som är långt bort ser litet ut.
Men med ett vidvinkel-objektiv som med optikens hjälp "förvränger" omgivningen för att få in så mycket som möjligt i bilden förstärks effekten betydligt.
Ofta pratar man om linsförvrängningar som något negativt i fotosammanhang och något man som man vill undvika eller korrigera, särskilt när man fotograferar porträtt eller arkitektur.
Men ibland kan det vara kul att använda effekten istället vilket kan få det att se ut som att motivet nästan är på väg ut genom bilden. 
Den här förvrängningen ger bilden en lite humoristisk effekt och passar bra när man fotograferar roliga bilder av barn eller djur. 
Vidvinkel-objektivet gör också att det som är i bakgrunden ser extra litet ut vilket får motivet att framstå ännu tydligare i bilden.