Eye-Fi Mobi

Eye-Fi Mobi 8GB
Vit iPad Air
Eye-Fi Mobi 8GB

Jag har länge tänkt köpa ett minneskort med inbyggt Wifi för att kunna föra över bilder  trådlöst från kamera till iPhone eller iPad sedan Eye-Fi kom ut med första generationen av sina minneskort och äntligen har jag det.

Eye-Fi Mobi SDHC-korten skapar ett eget trådlöst närverk som man kan ansluta sin mobila enhet till och via en gratis app importeras bilderna direkt till kamerarullen på enheten.

Jag har tänkt att använda det dels för att importera bilder för att snabbt kunna publicera dem här på bloggen och på sociala medier.
Men också för att kunna fotografera "tethered" till en iPad, d.v.s. att bilder förs över direkt till iPaden medan man fotografer. Perfekt t.ex. för att se bilderna bättre på en större skärm eller om man jobbar tillsammans med någon som behöver se bilderna för att kunna komma med input, som t.ex. en Art Director.

Eye-Fi Mobi kan bara föra över JPEG-filer och videos så det man får tänka på är att man sparar bilderna man tar i både RAW +  JPEG format. Skulle man glömma det så har många kameror en funktion för att skapa JPEG-kopior av RAW-filer direkt i kameran. Jag kommer nog framförallt att använda kortet i min 5D Mark III som har både en CF-kortplats och en SD-plats. Jag brukar spara RAW-filer på CF-kortet och JPEG-kopior på en SD-kort samtidigt som backup. Med Eye-Fi Mobi kortet får jag ännu en funktion på det sättet.

Jag har testat kortet och det fungerar riktigt bra. Det enda krånglet är att iPaden tappar kontakten med kortet när man fotograferar "tethered". Att ställa in kameran och iPaden så att de inte går ner i strömsparläge hela tiden och se till att kamera och iPad inte är för långt ifrån varandra gör att det fungerar mycket bättre i alla fall. Canon-kameror har dessutom en inbyggd Eye-Fi funktion som gör att man kan se nätverksstatus mm direkt i kamerans meny vilket också är en stor hjälp.
Det man kan sakna är en funktion där man från mobilen/surfplattan kunde välja vilka bilder man vill föra över som det är så förs alla bilder på kortet över, bra som dåliga. Här kan det vara en fördel att fotografera i RAW-format och sedan konvertera bara de bilder man vill föra över.

Länkar

http://www.eyefi.com