Ny MacBook Pro Retina (WOHO!)

 
MacBook Pro Retina

Specifikationer

Skärm: 13" 2560x1600 pixlar
Processor: 2,8Ghz Core i5
Arbetsminne: 16GB RAM 
Hårddisk: 512GB SSD
2st Tunderbolt 2 uttag

2st USB-uttag
1st HDMI
1st SD-minneskortsläsare 

Länkar

apple.se
Mac köpguide

Efter 5års daglig och trogen tjänst har jag pensionerat min vita 13" MacBook som nu mera är en raritet eftersom det är en av de absolut sista av den vita modellen som tillverkades. Jag har uppdaterat den så mycket det gått med nya ramminnen och hållit mjukvaran "up to date" men nu har bottenplattan nästan ramlat av och ytterhöljet har spruckit vilket gjorde att den inta kan stå rakt på ett bord utan vickar hela tiden när man använder den. Ganska häftigt att tänka tillbaka på de senaste 5åren och allt som har hänt. Jag köpte den här datorn innan vi hade barn, innan jag köpte en systemkamera, innan jag visste någonting om fotografering eller hur man redigerar bilder så den här datorn är verkligen där jag lärt mig massor. 
Men inget varar för evigt och en uppdatering behövdes.

Prestanda

Valet föll på en MacBook Pro Retina.
Jag ville ha en laptop med SSD-disk dels för att den är driftsäker och tyst men också för att en snabbare hårddisk sparar mycket tid när man redigerar stora bildfiler som bildbehandlingsprogrammet ska hämta upp från hårddisken. I de nya MacBook-modellerna så är ramminnena lödda direkt på moderkortet så jag valde att plocka i så mycket ram som det gick (16GB) även om det innebar att datorn behövde specialbyggas vilket gjorde att leveranstiden blev lite längre. Ramminne är speciellt viktigt när man arbetar med stora tynga program som t.ex. Photoshop.
Och den är verkligen märkbart snabbare, det man känner sig nästan som när Spiderman när man klickar runt mellan olika program och funktioner på datorn och sånt som tagit lång tid att ladda förut startar utan fördröjning. Underbart!

Övriga funktioner

Den så kallade Retina-skärmen är även den ett plus särskilt när man vant sig vid högupplösta skärmar på iPad och iPhone. En annan funktion som är ett plus jämfört med min gamla Macbook är det bakgrundsupplysta tangentbordet som innebär att man kan jobba i ett mörkt rum utan att behöva ha en lampa bara för att se tangenterna. Själva datorn är också betydligt tunnare och lättare bl.a. på grund av att man plockat bort CD-ROM enheten. Dessutom är den för det mesta helt tyst, förutom när processorfläktarna varvar upp vid nått enstaka tillfällle. Kanske en petitess men när man är van en dator men snurrande disk som låter som ett tröskverk nå fort man ska göra någonting som kräver lite mer processorkraft så är det en mycket välkommen förbättring.  

Migration

Jag säkerhetskopierar regelbundet via Apples "Time Machine" till en extern hårddisk vilket gjorde det fantastiskt enkelt att flytta över till en annan dator.
I med en USB-sladd och så matade den över allt från säkerhetskopian och än så länge har jag inte upptäckt några problem. 
Jag fick peka om några synkade webb-mappar för Dropbox och Google Drive så att de skulle hitta varandra men annars har flytten gått helt automatiskt. 

Fotnot

MacBook Pro Retina som släpptes 2012 uppdaterades med nya processorer nu i somras men kanske att man borde ha väntat på att Thunderbolt 3 som förmodligen släpps i vår och kan köra 5K-skärmar. Dessutom är det på gång med nya processorer men man kan inte vänta in allt, det kommer alltid nya uppdateringar.