Pryltips för bröllopsfotografering: Billiga lakan

Ett av de billigaste och mest användbara pryltipsen för att fotografera bröllop: Billiga lakan!
Gå till närmsta heminredningsbutik och fråga efter det billigaste lakan de har.
Billiga lakan är oftast tunna och ganska glest vävda, perfekt för fotografering.


1. Underlag
För att skydda brudklänningen om man vill att bruden ska sitta ner på marken eller luta sig mot något.

2. Diffuser, ute
Spännas upp som en stor diffuser över brudparet för vackra porträttbilder med naturligt ljus i öppen skugga vilket ger en jämn vacker belysning.
En stor ljuskälla ger ett mjukare och mer smickrande ljus än en liten och genom att skjuta en off-camera blixt genom ett lakan sprids ljuset och lakanet blir ljuskällan. Dessutom mjukar tyget upp ljuset.

3. Diffuser, fönster inne
Stora fina kyrkfönster kan vara jättebra ljuskällor för bröllopsporträtt inne i kyrkan.
Men om solljuset faller in direkt genom fönstret kan man behöva mjuka upp det lite och då kan ett vitt lakan vara helt perfekt. Kan vara bra för vigseln också om man har direkt solljus som faller in på koret i kyrkan vilket kan göra exponeringarna väldigt knepiga om man vill behålla detaljer både i högdagrar och skuggor. Ett uppspänt lakan utanför fönstret kan fixa det.

4. Reflektor
Om man viker ihop lakanet så kan det fungera som en enkel reflektor och man kan be brudtärnor eller bestman att hålla den för att reflektera lite ljus mot brudparet och lätta upp skuggorna. Ett annat alternativ är att studsa ljuset från en blixt mot lakanet.

5. Studiobakgrund
Om man vill ta några bilder i lite mer studiostil så kan man hänga upp lakanet och belysa det med en blixt för att ge en high-key "super white" bakgrund.