Fototips: Fotografera konserter med blixt

Jag fick en fråga via bloggen från en tjej som hade fått i uppdrag att fotografera en konsert och undrade på om hur man kan använda blixt och ändå fånga det färgrika scenljuset i bilderna och samtidigt inte få ett för skarpt blixtljus. 
Jag använder sällan blixt när jag fotograferar konserter om inte scenen är dåligt ljussatt så ljuset inte faller där jag vill ha det men jag tänkte att jag skulle dela vad jag svarade henne i alla fall.
Vilken kamera bör man välja?
För att kunna fotografera när det är mörkt som det ofta är på konserter bör man använda en kamera med fullformat-sensor som t.ex. Canon 5D Mark III eller Nikon D600 Dessa kameror har betydligt bättre prestanda och ger bättre bildkvalitet i sådana förhållanden jämfört med kameror med mindre sensor som APS-C eller Micro 4/3. 

Balansera blixten med det befintliga ljuset  
För att fånga det färgrika ljuset från scenbelysningen behöver man balansera det med blixtljuset från kameran och det gör man genom att använda en relativt lång slutartid och en relativt hög ISO-inställning som reglerar kamerans ljuskänslighet. 
Tack vare att blixten fryser rörelsen hos den man fotograferar så kan man låta slutaren vara öppen längre än man annars skulle ha kunnat göra.

Använd AV-läget/A-läget (bländarprioritet) och ställer in ISO-värdet beroende på hur starkt scenljuset är och hur mycket brus man kan leva med i bilderna.
Om man fotograferar med kamerans "Autoläge" när man använder blixt kommer kameran att använda blixten som huvudljuskälla och ställa in en för snabb slutartid vilket gör att allt blir mörkt förutom det som blixten belyser. 
I A-läget kommer kameran automatiskt att använda blixten som "fill flash" och ställa in slutartiden så att du får med det befintliga ljuset.
Scenbelysning skiftar ofta snabbt i färg, riktning och styrka och därför är A-läget bättre än manuell exponering eftersom kameran då automatiskt korrigerar slutartiden efter det befintliga ljuset för ögonblicket. 

Mjuka upp blixtljuset
Det vanligaste tricket för att undvika "blixt-effekten" är att man vrider blixthuvudet så att man studsar ljuset not en ljus vägg eller ett tak men det går sällan att göra i konsertlokaler.
För att komma runt det kan ett sätt vara att rikta blixthuvudet rakt upp och sätta en vit pappbit, lika bred som blixten, som sticker upp ca. 10cm på baksidan av den som ett så kallat "bounce card" som reflekterar bara en del av ljuset framåt mot motivet.
Om inte detta fungerar är nog enda alternativet att rikta blixten rakt mot motivet men då kan man gärna skruva ner blixtstyrkan med hjälp av blixt-exponeringskompensationen till -1 för att dämpa "blixt-effekten".
 
Bonus
Tänk också på att försöka komma så nära scenen som möjligt, annars kommer du inte ha någon användning av blixten eftersom ljuset från den har en begränsad räckvidd.

Några konsertbilder: