Vilken Fullformat-kamera ska man välja?

Jag har ganska länge velat komplettera min kamerautrustning med en fullformat-kamera och har funderat en hel del på vilken kamera som är det bästa alternativet.
Om jag bara hade fotograferat som fritidsaktivitet och för min egen skull så hade jag nöjt mig med min 7D men för att kunna erbjuda bästa möjliga till mina kunder så är bildkvalitet verkligen något att investera i. Eftersom jag använder Canon har jag tittat på Canon 5D Mark II, Canon 6D och Canon 5D Mark III och jag tänkte att jag skulle dela med mig av hur jag har tänkt.

Canon 5D Mark II (höst 2008)
Den här kameran har funnits på marknaden ett bra tag och har varit helt revolutionerande på flera sätt.
Dels tack vare sin bildsensor med 21megapixlar och att den var den första digitala systemkameran med möjlighet att filma i Full-HD. Att den har några år på nacken gör att det är ganska lätt att få tag på ett begagnat exemplar i bra skick även om den inte längre tillverkas.
5D Mark II levererar fortfarande bildkvalitet som är jämförbar med nyare kameror och är en kamera att räkna med ett tag till.
Pris begagnad: 10000:-

PLUS

 • Priset 
 • Levererar fortfarande mycket bra bildkvalitet vid lägre ISO
 • Har i stort sett samma kontroller som 5D Mark III och 7D
 • Kamerahus helt i magnesium 

MINUS
 • Autofokussystemet är ett enkelt 9-punkts system som inte är helt olikt det som sitter i Canons billigaste systemkameror. Autofokusen var ganska primitivt redan när det kom, jämfört med t.ex. Nikons modeller, och är något som 5D Mark II har fått mycket kritik för.
  Detta var en av anledningarna till att jag tidigare valde att köpa en 7D istället för en 5D Mark II  och när man är van fördelarna med ett mer avancerat fokussystem känns det inte så lockande att ta ett steg tillbaka. Eftersom jag fotograferar mycket barnporträtt och bröllop där man ar beroende av ett bra autofokussystem så är det här en akilleshäl.
 • Bildkvaliteten vid högre ISO är inte lika bra som de nyare kamerorna p.g.a. att den har en äldre bildsensor och en äldre processor (Digic 4) och eftersom det är den ävervägande anledningen till att jag vill ha en Fullformat-kamera så vill jag naturligtvis ha så bra bildkvalitet som möjligt när man inverterar i en kamera som man förhoppningsvis kommer att ha i flera år.
 • Sökaren har bara en täckning på 98% och det kanske inte låter så farligt men det är oerhört störande när man tar en bild och får med saker som man inte ville ha med i kanterna som man sedan måste skära bort. Detta var en av de stora vinsterna med 7D som har en fantastiskt sökare med 100% täckning och är ett nöje att jobba med och man vet alltid exakt vad man får med i bilden.
 • Ljusmätmningssystemet är ett äldre 35 zons system som man hos Canon övergav redan 2009 när man lanserade 7D som har ett mer avancerat 63 zon system.
Canon 6D (höst 2012)
Det här är Canons första "amatör-kamera" med Fullformat-sensor.
Kameran har också många andra funktioner som t.ex. inbygd Wifi och GPS vilket kan göra den intressant för många. Den nya bildsensorn med 20megapixlar tillsammans med Digic 5+ processorn som enligt Canon är 17ggr snabbare än Digic 4 producerar den fantastiskt rena brusfria bilder av mycket hög kvalitet även vid höga ISO.
Pris ny: 17000:-

PLUS

 • Priset
 • Fantastisk prestanda vi höga ISO
 • Tyst läge, perfekt för vigslar mm.
 • Inbyggd HDR.
 • Inbyggd Wifi som gör att man kan styra kameran med sin mobiltelefon även om det inte alltid fungerar så smidigt.
 • Inbyggd GPS är säkert något som tilltalar t.ex. landskapsfotografer även om det inte är något som jag själv har behov av. Vill jag geo-tagga mina bilder så importerar jag en logg från min iPhone men det är väldigt sällan. Det man bör tänka på är att om man lägger upp bilder på nätet så kan det vara smart att plocka bort GPS-informationen av integritetsskäl.
 • Låsbar inställningsratt. 
MINUS
 • 6D har ett enkelt autofokussystem med 11punkter och även om den mittersta av dem är korsformig och mycket känslig (ner till -3EV) så är det inte mycket bättre än systemet i
  5D Mark II.
 • Maximal slutartid 1/4000sek, säcker säkert utmärkt för de flesta men om man vill kunna fotografera utomhus i starkt solljus med stora bländare som t.ex. f/2 utan att behöva krångla med ND-filter så är 1/8000sek som 5D-serien och 7D har ett måste.
  Dessutom får man lite extra självförtroende i att man verkligen kan frysa ögonblicket när man t.ex. fotograferar action/sport.
 • Inbygd Wifi och GPS är inte funktioner som jag känner behov av.
  Jag har en väl fungerande "workflow" för hur jag jobbar mina bilder och jag värdesätter andra saker i en kamera.
 • Överdelen av kameran är plast till skillnad mot resten an kamerakroppen som är tillverkad av magnesium-legering för att Wifi och GPS signalerna inte ska störas.
  Det gör att kameran inte är lika rejäl och tålig som 5D-serien där hela kameranhuset är tillverkat av metall.
 • 6D har inte lika bra vädertätning som 7D och 5D-serien.
 • Sökaren har bara 97% täckning vilket säkert inte är avgörande på de flesta men för mig är det oslagbart att verkligen se vad man får med i bilden och inte.
 • 5D-serien och 7D har en joystick, placerad vid höger tumme, som man använder för att manövrera kamera och bl.a. välja autofokuspunkt. Visst, man kan klara sig utan den men det är en av de kontroller som man använder mest och jag skulle sakna den hysteriskt!
 • Direkt-knapparna på toppen av kameran som man använder för att justera kamerans mest grundläggande funktioner som ISO, vitbakans, autofokus-mode mm. har bara en funktion på 6D medan den på 5D-serien och 7D har multifunktioner vilket för att man snabbare kan kontrollera kameran. T.ex. finns ingen dedikerad knapp för vitbalans på 6D vilket för att man måste starta upp LCD-skärmen och gå in i Quick-menyn för att justera detta.
  Kanske inget problem för de flesta men jag avskyr när kameran kommer i vägen för att göra snabba inställningar och fånga ett ögonblick som snabbt passerar särskilt om man fotograferar för en kund.
Canon 5D Mark III (vår 2012)
Det här har varit min drömkamera sedan den kom ut eftersom den kombinerar fantastiskt prestanda och ett kameraformat som jag gillar och som passar mina händer och sätt att fotografera.
Det här var också kameran som jag till slut valde. Om man ska investera i ett verktyg som man vill kunna använda och vara nöjd med i flera år framåt så är det dumt att vara "dumsnål" även om man definitivt ska tänka noga på hur man spenderar sina pengar.
Jag måste säga att jag är mycket nöjd med mitt val och blir alldeles lycklig varje gång jag trycker ner avtryckaren och ser bilderna på baksidan av kameran.
Pris: 27000:-

PLUS
 • Autofokussystemet är i stort sett samma 61punkts-system som sitter i Canons flaggskepp bland systemkamerorna, Canon 1D X.
  Jag har använt en Canon 7D ett tag och är mycket nöjd med hur autofokusen på den fungerar men jag måste säga att det nya systemet i 5D Mark III är ännu bättre och det känns ibland nästan som om kameran läser dina och själv vet vad du vill fokusera på.
 • Bildkvaliteten som kameran producerar är fantastisk och har mycket låga brusnivåer även vid höga ISO vilket gör att man kan fotografera och få användbara bilder i situationer där jag tidigare inte ens brydde mig om att ta med mig kameran.
  Om man jämför bildkvaliteten med 7D och dess APS-C sensor så är det lilla brus som finns i 5D Mark III mer monokromt och mer likt analog film vilket jag tycker stör betydligt mindre än det färgburs som finns i 7D:s bilder redan vid ISO1600.
 • Fyskiskt så liknar Canon 5D Mark III 7D mycket mer än den liknar 5D Mark II vilket jag tycker är mycket positivt eftersom jag är van min 7D och snabbt kunde komma igång med den nya kameran.
 • Dubbla minneskortsplatser. 5D Mark III har plats för både ett CF-kort och ett SD-kort.
  Dataöverföringen till SD-kort är inte så snabb men möjligheten att spara sina bilder till 2 olika kort samtidigt när man fotograferar för kunder. Om något skulle hända med CF-kortet så har man en backup.
 • Tyst läge, perfekt för vigslar mm.
 • Några knappar har flyttats och man har även fått några nya som t.ex. RATE-knappen som gör att man kan gradera sina bilder snabbt och enkelt redan innan man tankar in dem till datorn.
  Det har man även möjlighet att göra på 7D sedan den senaste Firmware-uppdateringen men det är betydligt krångligare än att bara trycka på en speciell knapp när man ser en bild man gillar.
 • Hörlursuttag är revolutionerande och ett måste om man vill spela in ljud direkt i kameran när man filmar som man sedan ska kunna använda utan att spela in ljud separat och synka med videon i datorn.
 • Lås på inställningsratten är något som vissa irriterar sig på och inte förstår vad det ska vara bra för men om man bär kameran vid sidan eller tar den upp och ner ur väskan så händer det ibland att inställningsratten byter läge och det kanske man inte märker när man tar upp kameran vilket i sin tur gör att man missar bilder. Då är en liten låsknapp där en bra grej.
 • Inbygd HDR och multiexponering
MINUS
 • Canon 5D Mark III är inte en billig kamera men om man köper den i ett paket som jag gjorde tillsammans med ett objektiv, batterigrepp och dessutom Lightroom 5 + Permiere Elements 12 så är det ändå 9000:- billigare än om man skulle ha köpt delarna var för sig.