Veckans Fototips #41 - Ta kontroll

Det är skillnad mellan att ta en bild och att skapa en bild och i grund och botten så handlar det om viken inställning man har till sitt fotograferande, en journalistisk eller en mer "editorial" eller konstnärlig inställning. Som jag har nämnt tidigare så är jag personligen inte speciellt intresserad av hur det faktiskt såg ut när jag fotograferade. Jag flyttar saker (helst innan jag tar bilden eller efteråt i datorn), väljer optik och vinklar mm. för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.
Oftast när jag är missnöjd med en bild beror det på att jag själv inte gjort det där lilla extra som krävdes för att det skulle bli som jag tänkt mig. Att jag inte frågade om jag fick fotografera någon, att jag inte kommunicerade tydligt nog hur jag ville ha det utan istället fotograferade någon som den var, att jag inte plockade bort något eller komponerade om bilden så att jag bara fick med det jag ville ha osv. När man fotograferar så är det bara du som fotograf som har helheten eller "visionen" klar för dig därför försöker jag att alltid att vara tydlig med hur jag vill ha det både för min egen del och andras.