Tekniktips #40 - Com Trig TL680

Om man fotograferar med blixt så är tips nr.1 att ta blixten av kameran för att få ett så bra och naturligt resultat som möjligt.
Hur gör man det då? Många kameror har idag sändare i den inbyggda blixten så att man kan styra en extern blixt utan andra tillbehör. Detta fungerar inomhus och om det är fri sikt mellan kamera och blixt. Problemet med detta är att det inte fungerar så bra utomhus eftersom det bara fungerar upp till 1/200 sekund och överföringen sker via IR så signalen fungerar inte i solen. Om man vill kunna styra blixten över längre sträckor, i dolda lägen, vid  snabbare slutartider eller i solljus så behöver man en annan lösning och det finns egentligen bara en väg att gå, radiosändare.

Det finns en uppsjö av olika radiosändare i olika prisklasser och det man ofta får betala mer för är om man vill ha inbyggd TTL, dvs. att exponeringsinformation överförs mellan kamera och blixt.
Kaffebrus, som jag redan har tipsat om flera gånger har fått in en ny modell av TTL-radiotriggers till ett väldigt bra pris jämfört med t.ex. Pocket Wizard som länge varit marknadsledande.

Com Trig TL680 
Jag har använt de här sändarna i en månad och gjort en mängd porträttfotograferingar med dem.
De har fungerat fantastiskt bra och inte missat en enda exponering.
Enkla att använda och man kan köra 3 olika kanaler och 3 olika grupper samtidigt.

Mer info finns på kaffebrus.com

Pris: 1179:- inkl. moms

Länkar: 
http://www.kaffebrus.com/radiokit-med-ttl-for-canon-2217.html
http://martinhugne.blogspot.se/2013/03/fotografera-med-blixt-vad-ar-e-ttl.html