Veckans Fototips #35 - "Delete", att ta bort bilder

Med den digitala tekniken kom möjligheten att ta massor av bilder och sedan bara ta bort dem som man inte gillar, något som aldrig var möjligt med analog film. År 2000 uppskattar man att 86miljarder bilder togs i världen vilket kan jämföras med de ca 380miljarder som togs under 2012.
Hur många bilder man tar har att göra varje fotografs personliga stil och går ofta tillbaka till om man började fotografera med analog film eller inte. Om man varit van att fotografera med analog film så är man ofta lite mer återhållsam med att ta bilder även digitalt.


Idag är minneskort och hårddiskar relativt billiga jämfört med tidigare så hur många bilder man tar är kanske inte längre så intressant, men vad som är intressant är hur många av dem som är värda att behålla. Det är inte säkert att bara för att en fotograf som tar 3000 bilder under en eftermiddag får fler bra bilder i slutändan jämfört med en som bara tar 300 bilder eller kanske bara 30. Den som tar färre bilder har förmodligen tagit sig tid att komponera bilderna noggrant och inväntat rätt ögonblick att ta bilden och troligen är det en högre procent av dem som är värda att behålla.

Efter en fotografering brukar jag ligga på ungefär 50/50, hälften behålls och hälften kastas första gallringen och sedan tar jag ner det ytterligare något efter hand medan jag redigerar bilderna.
Jag skulle inte säga att jag är en "Over Shooter" men jag är ganska hård när jag ränsar bland mina bilder och behåller bara de bästa eftersom jag hellre har ett fåtal bilder som är riktigt bra än en hel hög som är ganska bra. Dessutom vill jag bara lägga tid på att jobba på mina favoriter.
Det gör ont att ta bort bilder som man tycker om men som kanske inte är så bra som det borde.
En bild måste inte vara teckniskt perfekt utförd för att behållas men den måste ha nått särskilt.
Hur man fotograferar förändras allteftersom man utvecklas som fotograf men jag tycker inte man ska vara rädd för att testa nya saker även om man senare upptäcker att det inte gjorde sig så bra på bild.
Ju längre man fotograferar desto bättre blir man på att se om något fungerar på bild redan innan man tagit den, men det ligger också en fara i att stagnera och bara göra det man vet fungerar.

Några tips om att raderar bilder:

  1. Radera bara bilder med "soptunneknappen" på kameran i undantagsfall, det finns alltid en risk att kortet blir korrumperat och inte går att läsa.
  2. Radera inte bilderna från kortet när du för över dem till datorn om du får upp en ruta om detta.
  3. Formatera alltid kortet innan du använder det igen efter att du fört över bilderna till datorn.
  4. Delete-knappen på datorn är din vän, behåll inte sånt som inte är bra.
  5. Säkerhetskopiera! Se till att du sparat bilderna på minst 2 olika ställen innan du formaterar kortet.