Veckans Fotograf #28 - Mary Ellen Mark

Mary Ellen Mark är en levande fotolegend och kanske historiskt sett den största nu levande fotografen av alla. Mary Ellen är amerikan, född 1940 och har under hela sin karriär ägnat sig åt dokumentär fotografi arbetade bl.a. under 25år för The New Yorker.
Hon är en fotograf av den gamla skolan och fotograferar fortfarande uteslutande med analog film.
Trots hennes erfarenhet och långa karriär anlitas hon inte av tidningar längre och hon har själv sagt att det beror på att tidningar idag "inte är intresserade av sanningen" och den typen av fotojournalistik som hon ägnar sig åt utan vill bara ha fotoillustratoner till texten.
Idag arbetar hon framförallt med egna projekt och med att fotografera och dokumentera under filminspelningar, mycket på grund av att hennes man är regissör.

I Sverige uppmärksammandes hon i media hösten 2012 efter sin kritik mot Fotografiska Museet i Stockholm som enligt henne lovat henne att ha en utställning och sedan backat ur.
Men hon har under åren haft otaliga bilder som fått ikonstatus, otaliga utställningar och fått mängder av priser så det är mest pinsamt för ett nyetablerat museum som Fotografiska och för Sverige eftersom hon inte varit ensam om att tro sig bli lovad en utställning som sedan inte blivit av.

Mary Ellens bilder är nästan alltid i svartvitt, alltid oerhört starka och man upplever det som att man kommer motivet mycket nära eftersom hon är väldigt nära när hon fotograferar.
En fotograf som man helt klart bör känna till och uppleva.

Länkar:
http://www.maryellenmark.com/
https://www.facebook.com/maryellenmark