Veckans Fototips #07 - Objektiv för imponerande bilder

"Stay away from the midrange"
Håll dig borta från mellanregistret

Vill man ta imponerande bilder så kan man inte ta bilder som man har sett förut tusentals gånger. Tycker du bilden är tråkig så är risken stor att även andra kommer att tycka det samma.
De flesta kameror som säljs har ett standard zoom-objektiv med motsvarande 28mm-88mm brännvidd. Detta innebär att man har sett så otroligt många bilder tagna med brännvidder i det mellanspannet.
Vill man ta bilder som sticker ut från mängden kan en idé vara att man använda kortare eller längre brännvidder så att själva perspektivet som objektivet ger får bilden att se mer intressant ut.

Om du bara har ett standard-zoom objektiv så kan ett tips vara att använda ena eller andra änden av zoom-omfånget för att använde de optiska egenskaper som de brännvidderna ger och istället använda fötterna för att zooma in och ut och komponera bilden.

Ett annat sätt för att skapa annorlunda bilder som ger ett "professionellt" intryck kan vara att använda objektiv med en stor bländaröppning och som därför ger ett kort skärpedjup.
Normal zoom-objektiv var ofta en maximal bländaröppning på ca. f/4-5.6 så ett objektiv med t.ex. f/1.4
ger bilderna ett helt annat utseende. 50mm f/1.8 objektiv brukar ligga kring 1000-lappen, är mycket prisvärda, skarpa och kan vara en riktigt bra investering.