Objektiv för att fotografera porträtt

När man fotograferar porträtt så är valet av objektiv viktigt för vilket uttryck man får i bilden. Vilket objektiv man väljer beror till viss del även på om man har en kamera med så kallad fullformat-sensor (36mm) eller en mindre APS-C sensor  (ca.22mm beroende på kameramodell) p.g.a. den beskärningseffekt man får med en mindre bildsensor.

Ju närmare motivet du är när du tar bilden desto mer intimt blir uttrycket i bilden och du sätter betraktaren i omedelbar relation till motivet. Om du tar bilden på avstånd kommer både du själv och den som ser bilden att vara distanserad från motivet.Ofta när man tar porträttbilder vill man ofta att bakgrunden ska vara mer eller mindre suddig och "ur fokus" för att inte konkurrera med motivet. Hur suddig bakgrunden är beror på fyra rad olika saker:

Bländaröppningens storlek, ju större bländare desto kortare skärpedjup och suddigare bakgrund.
Brännviddens längd, ju längre brännvidd desto kortare skärpedjup och suddigare bakgrund.
Avståndet mellan objektivet och fokus-punkten (motivet), ju kortare desto kortare skärpedjup.
Avståndet mellan motivet och bakgrunden, ju längre avstånd till bakgrunden desto suddigare.


Vidvinkelobjektiv: Har en kort brännvidd och en "vid" avbildningsvinkel och passar bra för att ta "environmental portraits" dvs. porträtt av ett motiv i sin miljö. Ett vidvinkelobjektiv gör att du kan vara nära motivet när du fotograferar och ändå få med mycket i bilden. Det man ska tänka på är att en vidvinkelobjektiv har en ganska rejäl linsförvrängning som gör att det som är nära kameran blir förstorat.

Fullformat: tex. 17-40mm f/4
APS-C: tex. 10-22mm f/3,5-4,5

Kort teleobjektiv: Detta är den vanligaste typen av objektiv för porträttfotografering.
den här typen av objektiv finns att få tag i med stor bländare relativt billigt.
Dessutom har de oftast en minimal linsförvrängning som gör att de kan användas på många olika avstånd för olika typer av porträtt utan att personen du fotograferar ser förvrängd och vanställd ut.

Fullformat: t.ex. 85mm f/1,4
APS-C: t.ex. 50mm f/1,4

Teleobjektiv: Om man vill ha mesta möjliga "isolering" av sitt motiv och vill se till att bakgrunden är helt ur fokus är ett teleobjektiv användbart. Dessutom ger teleobjektiv en kompression av det som avbildas vilket kan vara smickrande för motivet och gör det ännu vackrare än det är.

Fullformat/APS-C: 70-200mm f/4 (f/2.8)