10st tips för att fotografera porträtt

Att fotografera porträtt är en av de mest populära typerna av fotografering och ofta de mest populära bilderna i t.ex. fototävlingar. Att så många av bilderna vi tar är av människor beror väl förmodligen på att man vill ta bilder av sina nära och kära. Att bilder av människor är så populära tror jag beror vi är programmerade att vara intresserade av människor och söka kontakt vilket man kan använda för att skapa tilltalande bilder.
Porträtt kan man göra på massor av olika nivåer och sätt och jag tänkte att jag skulle sätt ihop några tips om man vill lyfta sitt porträtterande lite.
Här är 10st grundläggande tips som jag försöker jobba med.





1. Kan din kamera 
Se till att du kan din kamera och vet precis hur den fungerar, var du hittar alla kamerans inställningar och funktioner så att du får det resultat som du vill ha.
Man har inte tid att ta reda på hur du ska göra något när man står med den som ska fotograferas framför sig. Det kommer ditt motiv inte att ha tålamod med.

2. Ha en Shot-list men fastna inte vid den 
För att du ska kunna vara effektiv och få de bilder du vill ha innan ditt motivs tålamod tar slut behöver du ha en tydlig vision av hur du vill att bilderna ska se ut. Om det är många bilder du ska ha, en hel bildserie från ett bröllop eller så, är det inte en dum idé att ha en shot-list på papper eller i mobilen så man ser till att man får med allt man ska. Skicka även ut listan till den du ska fotografera i förväg så att ni är överens om vilka bilder som ska tas. Lås dig för den delen inte fast vid listan utan var öppen för spontana idéer som kommer under fotograferingens gång, de kan till och med vara bättre än de man hade i förväg.

3. Plats
Var man fotograferar hjälper till att säga en hel del om den du porträtterar så välj platsen med omsorg.
Omgivningen bör dock inte vara störande och ta fokus från motivet.
Rekognoscera helst i förväg så att du kan ha platsen med i planeringen.

4. Prata med ditt motiv, men "över-dirigrera" inte
De flesta är inte helt bekväma med att stå framför en kamera, helt enkelt eftersom man inte gör det speciellt ofta. Om fotografen dessutom är helt upptagen med sin kamera och inte säger någonting så kan situationen som motiv lätt kännas ännu mer utlämnade än den redan är.
För att få den du fotograferar att slappna av och ha ett avslappnat, naturligt uttryck i dina bilder så måste man prata med den, hela tiden. Kanske kan du se fotograferingen som ett ständigt pågående samtal där du bara råkar ta bilder under tiden. Men över-dirigera för den sakens skull inte och tala om exakt, in i minsta detalj hur motivet ska stå och vad denne ska göra, då kommer vederbörande garanterat att bli mer nervösa och spända än de redan är och dessutom ganska irriterad.

5. Instruera genom att göra
Som fotograf är det din uppgift och ditt ansvar att tala om för din "modell" vad du vill att denne ska göra. Det är bara du som ser hur det ser ut genom kameran.
Gör inte detta för omständigt och förklara för mycket med ord. Ofta är det lättare att visa med kroppen för att ge modellen en tydligare bild av vad du har tänkt dig, även om du inte kan visa exakt hur du menar. Att använda sig av "speglingsmetoden" där modellen helt enkelt speglar vad fotografen gör är ofta det mest effektiva p.g.a. att vi människor är mycket tränade och snabba på att imitera kroppsspråk.

6. Väl ett objektiv som passar det uttryck du vill ha i bilden 
Olika Brännvidd på objektivet ger olika uttryck i bilden. En kortare brännvidd (ett mera vidvinkligt objektiv) gör att du kan gå närmare motivet när du fotograferar och därigenom få ett mer intimt uttryck i bilden. Ett objektiv med längre brännvidd komprimerar djupet i bilden på att annat sätt, har mindre lins förvrängning och kan ofta vara mer smickrande. Men med en längre brännvidd måste du stå längre ifrån motivet och får därför inte samma intimitet i bilden.

7. Skärpedjup 
När man fotograferar porträtt är det ofta en fördel om bakgrunden är mer eller mindre ur fokus och suddig för att skapa en separation mellan motivet och bakgrunden så att den du fotograferar framträder tydligt i bilden. För detta behöver man ett relativt kort skärpedjup vilket man får av att använda en stor bländaröppning (i kombination med en något längre brännvidd). Att placera personen du fotograferar en bit ifrån bakgrunden är också det en bra idé både för att den då blir mera oskarp och du minskar risken att få skuggor från motivet på bakgrunden. Hur stort skärpedjupet bör vara varierar förstås och beror på vilken typ av porträtt du vill ha.

8. Fokusera på ögonen
Om du fotograferar med ett relativt kort skärpedjup så innebär det att om du fokuserar och sedan flyttar kameran så kommer det du fokuserade på att falla ur fokus.
Välj därför den autofokus-punkt som ligger på (eller närmast) ögonen och fokusera med hjälp av den.
Är inte ögonen i fokus så att du kan se de individuella ögonfransarna när du zoomar in så har du i regel missat bilden, om det inte var det som du specifikt var ute efter.

9. Fotografera gärna en aning uppifrån 
Eftersom kameran bara kan se i 2D kommer det som befinner sig närmast kamera att vara det som blir mest dominant på bilden. Därför är det ofta smickrande att ta bilder en aning uppifrån för att accentuera det viktigaste, ögonen. Dessutom hjälper det till att skapa en smickrande käklinje och dölja eventuella dubbelhakor som det annars kan se ut som även smala personer har i vissa vinklar.

10.  Variera dig
Ta inte bara en typ av bilder utan variera dig, flytta på fötterna, zooma in och ut, testa olika vinklar mm.
Om man ska vara krass så finns det bara 2st typer av porträtt, isolerade porträtt och miljöporträtt, (Isolated portraits & Environmental portraits). Ett porträtt då personen är isolerad från omgivningen är t.ex. ett porträtt där bakgrunden är mycket suddig eller där man använt en neutral bakgrund (befintlig eller riggad) och låter motivet verkligen träda fram utan konkurrens av omgivningen.
Men som det nämndes under punkt 3 så kan omgivningen även hjälpa till att berätta en del av historien så zooma även ut och ta bilder där du även inkluderar miljön runt omkring.
Har du t.ex. åkt till Nya Guinea och fotograferar människor där så är det ju helt bortkastat att bara ta bilder som ser ut som att de är tagna i en studio var som helst.
Det samma tycker jag gäller om man fotograferar familjer, brudpar eller vem som helst.
Jag älskar starka porträtt mot t.ex. en vit bakgrund men jag tycker även att man måste ta bilder som faktiskt visar att man varit "on location" och hjälper till att ge identitet åt dem du fotograferar.