10st tips för att fotografera med långa slutartider

Att fotografera med långa slutartider kan skapa riktigt häfta fotoeffekter om du fotograferar rörliga motiv, fånga mörka miljöer som inte ens det mäsnkliga ögat klarar av eller till och med få saker att försvinna från scenen du fotograferar.
Perfekt att pyssla med så här års när det är mörkt nästan jämt!
Men för att lyckas med det behöver man lite grundteknik och epreimenterande.
Här är några tips:

1. Använd ett bra kamerastativ, en förutsättning föra att ta bilder med lång slutartid och fortfarande få dem skarpa. Spelar ingen roll hur stadig du är på handen, det går inte att handhålla.

2. Använd en fjärrutlösare, endera med sladd eller trådlös för att inte råka skaka kameran när du trycker ner slutarknappen.

3. Använd bländarprioritering om slutartiden är kortare än 30sek.
På de flesta kameror är 30sek den längsta automatiska slutartiden man kan använda och med läget AV (Canon) eller A (Nikon) kan du enkelt ställa in bländarens storlek och på så sätt även skärpedjupet medan kameran själv ställer in exponeringstiden.

4. Använd Manuella läget (M) och ställ in exponeringstiden på BULB för riktigt långa exponeringar.
Om du använder Manuell exponering och vrider exponeringsinställningen förbi 30sek så står det BULB. Med den inställningen kan man öppna och stänga slutaren manuellt och bestämmer helt själv hur lång slutartiden ska vara.

5. Använd en timer för att hålla koll på hur lång slutartiden är när du använder BULB.

6. Ju längre slutartid man använder desto mindre skillnad gör några sekunder hit eller dit så ingen bli inte stressad om du inte "timar" exponeringen exakt.

7. Ställ in kameran på ISO6400 och se hur många sekunder exponeringen blir, t.ex. 5sek.
Motsvarande antal i minuter blir korrekt exponering med ISO100.

8. Använd blixt med "rear curtain sync" (2:a ridå) för att frysa ett rörligt motiv precis innan slutaren stängs vilket gör att den blixt-frysta motivet hamnar "överst" i bilden och det ser ut som "fartstreck" efter det.

9. Om du är Canon-användare har du kanske sett att de sitter en liten gummigrej på kameraremmen.
Det är ett lock till sökaren för att undvika ljusläckage genom det vid långa slutartider.
Plocka bort "ögonmusslan" som sitter runt omkring sökaren/okularet genom att dra det försiktigt uppåt och trä istället på okularlocket.

10. Om det inte är mörkt nog för att få så långa slutartider som du vill ha, använd ett ND-filter.
Ett Neutralt Densitets-filter fungerar på samma sätt som solglasögon för din kamera och begränsar mängden ljus som kommer in genom linsen och gär att du kan använda långa slutartider även när det är ljust ute. ND-filter finns med olika densitet (mörkhet) och det finns även ställbara densitetsfilter där du kan ställa in hur mörkt du vill att det ska vara beroende på situationen.