10st tips om du fotograferar när det är kallt!

Vintern är fantastiskt vacker och visst vill man gå ut och fotografera.
Här är några saker som man kanske undrar eller som man inte har tänkt på när det gäller kameror i kallt väder.

1. De flesta digitalkameror idag har en bildesensor av typen CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) som mår utmärkt och fungerar utan problem när det är minusgrader så det är inget man behöver tänka på.

2. Batterierna behöver hållas varma för att fungera så ha kameran t.ex. innanför jackan när du inte använder den när det är riktigt kallt. Har du extra batterier med dig (vilket man alltid borde ha) så är det bra om man har dem i en byxficka eller någon annanstans nära inpå kroppen för att hålla dem varma.

3. Andas inte nära frontlinsen objektivet. Får du imma på det kan du lika gärna gå hem för det tar lång tid innan det försvinner om det är kallt.

4. Byt helst inte objektiv på kameran för att undvika att få imma inne i kameran och på objektivet. 
Om du måste byta objektiv: gör det snabbt och håll andan!

5. Använd "vädertätade" kamerahus och objektiv. 
Kamerahus och objektiv av högra kvalitet i den högre prisklassen, t.ex. Canon 7D och Canons L-serie objektiv, har vädertätning vilket betyder att de har gummi lister i alla fogar så de ska vara täta och inte släppa in fukt. 

6. Värm upp utrustningen långsamt.
Om du går från en kall miljö till en varm, utifrån och in eller sätter dig i en varm bil, så är det viktigt att man värmer upp kamerautrustningen långsamt. Behåll den gärna i väskan (stängd) ett tag tills temperaturen hunnit jämnas ut innan du tar upp den. Har man otur kan man få innan inuti objektiv och liknande vilket kan ta lång tid innan den försvinner.

7. Använd motljusskydd om det snöar.
Jag tycker att man alltid ska ha ett motljusskydd på objektivet man använder.
För att slippa "ströljus" men det fungerar också för att skydda frontlinsen mot regn och snö så man slipper få vattendroppar som förstör alla bilder.

8. Ta på dig ett par tunna handskar med ett par tumvantar över så att du håller händerna varma men kan ta av tumvantarna och ändå ha handskar på dig när du använder kameran.
Det finns även speciella handskar för fotografer där man kan vika undan fingertoppen på pekfinger och tumme så att man kan hantera kameran.

9. Använd kamerastativ av kolfiber.
Det finns många fördelar med att använda ett kamerastativ som är gjort av kolfiber.
Det är lätt och dämpar vibrationer effektivt men det leder inte heller värme.
Ett metallstativ är inte kul att hålla in när det är kallt för man fryser fingrarna av sig så ett kolfiberstativ (gärna med benvärmare av skumplast) är mycket bättre.

10. Använd ett Polarisationsfilter.
För att få gnistrande, soliga vinterbilder är det bra att använda ett polarisationsfilter som ger himmelen en djup blå färgnyans och gör moln och snö gnistrande vit. Se till att du har solen 90° i förhållande till frontlinsen på objektivet för att få bäst/störst polarisationseffekt.   

BONUS! Om det snöar och du vill fånga snön i bilden så kan du använda kamerans blixt och ställa in den på låg effekt/out-put t.ex. -2 och belysa snöflingorna lite lätt. 
Då kommer de att synas tydligare och ge en härlig stämning i bilden.

Fler tips:
Tips för att fotografera snö!
Tips för att fotografera vintersport!
Vitbalans!