RAW eller JPEG?

JPEG är ett begrepp som de flesta är bekanta med och vet att det har något med bilder att göra. JPEG står för "Joint Photographic Experts Group" och är ett filformat som är standard idag och används överallt, inte minst på webben. Om man har rotat runt lite grann i inställningarna på sin kamera eller kanske pratat med andra som fotograferar så har man säkert hört att det finns något som heter RAW. På i stort sett alla kameror kan man ställa in vilken storlek och kvalitet man vill spara sina bilder i och på samma ställe kan man på många kameror ställa in att man vill lagra filerna i RAW-format. Till skillnad från JPEG så finns det ingen internationell standard för RAW så det är egentligen inte ett bildformat utan flera.


Olika kameratillverkare har sina egna RAW-format och till och med olika kameramodeller har olika kodningar vilket kan innebära problem om programvaran som man använder för redigering inte stöder din kamera. RAW innebär att kameran inte komprimerar den bilddata som kommer från bildsensorn utan lagrar den i stort sett oförändrad till skillnad från JPEG-filer där bilden processas (skärpa och kontrast bl.a.) och en stor del av informationen kastas bort innan bilden sparas. Detta är bra om man inte vill eller har tid att redigera bilderna utan vill använda dem som de är rakt ur kameran men vill man redigera sina bilder för att göra det bästa av dem så finns det klara fördelar med RAW.

1. RAW-filer innehåller som sagt mycket mer information än en JPEG-fil och tar upp ungefär fem gånger så stor plats så man behöver ha snabba, stora minneskort för att hantera filerna men att ha all den informationen bevarad innebär att man har betydligt mer att jobba med när man sedan ska redigera bilderna och du kan göra betydligt mer med dem innan man tappar i bildkvalitet.

2. I RAW-bilder så finns information bevarad i skuggor och högdagrar som tillsynes verkar utbrända eller igensotade så man kan ofta öka det dynamiska omfånget i bilden. Försöker man att göra detta med en JPEG-fil så kommer datorn att fylla i utbrända partier med 18% grått och skuggpartierna kommer att bli rejält korniga.
  
3. Vitbalans-inställningarna i dagens kameror är mycket bra och lyckas oftast göra ett bra jobb med att få färgerna rätt i dina bilder men inte alltid och det blir sällan helt perfekt.
Därför måste man nästan alltid göra justeringar av vitbalansen i bilderna i efterhand.
Om man gör detta med en JPEG-fil så kommer datorn att lägga på ett färgfilter för att försöka efterlikna en korrekt vitbalans. Men om man gör det i en RAW-fil så justerar man vitbalansen på djupet och det är ingen skillnad att göra det i datorn mot om man hade fått det helt perfekt direkt i kameran.

Jag fotograferar alltid i RAW-format och konverterar bilderna för webb eller arkivering senare eftersom  RAW inte kan användas på nätet och man kan inte vara säker på att man kommer att kunna öppna mina CR2-filer i all evighet.