Veckans Fototips #38 - Fotografera mat

Bilder på mat råder det ingen brist på idag tack vare att alla lägger upp bilder av vad de äter på nätet med sina mobiltelefoner.
Jag förstår inte riktigt vitsen med detta men det går ju att ta bra bilder på mat och så här när det börjar bli kallt ute kan det vara bra att hitta saker att fotografera inomhus.

Här kommer några tips som kan vara bra om du skulle känna ett obetvingligt behov att lägga upp bilder på mat på Facebook:1. Ljus
Se till att du tar bilden där det finns gott om ljus.
En underexponerad, grynig bild av en hamburgare är inget som är värt att bevara för eftervärlden.
Om det går så är ett bra tips att placera talriken vid ett fönster, som det inte kommer in direkt solljus igenom, för då får du ett mjukt vackert ljus som hjälper maten att se god ut.

2. Smulor 
Ta bilder på maten när den ätits av, smulor hjälper tittaren att sätta sig in i upplevelsen.

3. Kom nära 
En fin effekt när man fotograferar mat är selektiv fokus med hjälp av ett kort skärpedjup så man får en suddig, mjuk vacker bakgrund. Det här kan man få genom att använda en stor bländaröppning eller att gå nära motivet. Om du fotograferar med en mobiltelefon så kan du inte göra så mycket åt bländaren så det återstår bara att gå ganska nära. Det gör inget om du inte får med hela talriken, hjärnan hos den som ser bilder kommer att fylla i helheten själv.

4. Ta inte bara en bild
Det är lätt när man är hungrig att man bara knäpper en bild och sedan äter.
Men försök att ta några olika bilder och testa flera vinklar så att du visar maten från sin bästa sida och  framhäver det du vill i bilden. Det kan även vara en bra idé att kombinera flera bilder till ett collage för att beskriva måltiden, och varför inte de du äter tillsammans med.

5. Redigera 
Ta dig tiden att redigera bilden, om det så är direkt på mobilen.
Ingen bild ser som bäst ut direkt när man tar den utan alla bilder mår bra av att bli ompysslade lite.
Om det inte är sallad du fotograferar så kan det vara bra att ta bort gröna färgskiftningar eller toner som kan få mat att se ganska oaptitlig eftersom vi är genetiskt programmerade att undvika mat som är grön. Detta för att undvika att äta kött som är dåligt eller mat som inte är mogen.
En bidragande orsak till att man gestaltar gift som grönt på film t.ex.

Fler tips finns under fliken Fototips