iOS 6


Imorgon Onsdag 2012.09.19 släpps det nya operativsystemet till iPhone, iPad och iPod Touch.
Redan vid WWDC (World Wide Developers Conference) i juni 2012
presenterade Apple det nya operativsystemet för iPhone, iPad, iPod Touch.
Man sa att det skulle komma nu i höst och alla förstod att det skulle släppas 
tillsammans med lanseringen av den nya iPhone 5 vid Apple Media Eventet September 2012

Enligt Apple så innehåller iOS 6 över 200 nya funktioner. 
En av de stora förändringarna i iOS6 jämfört med föregångarna är att man plockar bort Google ur operativsystemet. Google är en konkurrent till Apple, genom sitt deltagande i utarbetandet av operativsystemet Android, och de har inte alltid varit helt överens.Nu har avtalet på Youtube och Google Maps som sedan lanseringen av iPhone 2007 löpt ut och igen av parterna är intresserade av att förnya det. Detta kommer att innebära att den inbygda Youtube-appen kommer att försvinna men Google har redan lanserat en ny Youtube-app som är omarbetad och bättre.

Här är några av nyheterna i iOS 6


Kart-appen i iPhone som hittills har använt sig av Google Maps kommer nu mera att använda en egen kartdatabas från Apple med bl.a. "turn-by-turn" vägvisning med GPS.
I vissa delar av världen kommer kart-appen att ha 3D-rendering och databasen bara växer.Siri är iPhones inbyggda personliga assistent som gör att man kan använda rötkommando för att göra vissa saker på enheten. I och med iOS 6 kommer man även att kunna använda Siri på iPad och iPod Touch. Man har även byggt ut databasen som Siri använder för att kunna svara på det man ber om och man kommer nu bland annat att kunna starta appar genom röstkommando vilket man inte kunnat göra tidigare. Förhoppningsvis kommer ett bättre stöd för användade i Sverige att komma snart.Facebook har man nu byggt in i operativsystemet tillsammans med Twitter som funnits förut vilket gör att man kommer att kunna göra Facebook-uppdateringar direkt från appar.
Photostream som gör att bilderna du tar med din iPhone/iPad eller iPod Touch automatiskt synkas till alla dina Apple-enheter kan nu delas med andra. T.ex. om man har varit på en resa och vill dela bilderna man tagit med de andra som var med så han man nu enkelt göra detta via Photostream, direkt i "kamerarullen" (bilder-appen).Facetime, Apples version av videosamtal fungerar nu via GSM-nätet (iPhone och iPad 3G) så att du kan ringa videosamtal till var du än är till alla som har en Mac, iPad, iPhone eller iPod Touch.Telefonen i iPhone har även den fått nya och förbättrade funktioner och bland annat kan man telefonen automatiskt skicka ett sms till den som ringer om man inte kan svara.
Man kan själv bestämma vad det ska stå i SMS:et och telefonen kan också påminna dig att ringa tillbaka vid en tidpunkt som passar bättre.

Safari, Apples webbläsare har tagit efter Google Crome och kommer nu att bara ha ett adressfält i menyraden och som man kan både kan söka direkt i eller skriva adresser.
Den har även fått en helskärmsfunktion från Mac-versionen och man kan nu utnyttja hela skärmen för att se webbsidor.


Hjälpmedel, inbyggt i varje iOS finns mycket bra hjälpmedel för att göra enheterna tillgängliga för alla, barn som gamla och oavsett om man har någon form av funktionshinder. Detta har bidragit till att göra iOS till ett otroligt framgångsrikt poedagogiskt verktyg. T.ex. kommer man nu att kunna begränsa användandet till en specifik app i taget genom att låsa "hem-knappen" vilket kan vara användbart när man jobbar med barn.Passbook, är en ny app som kan hjälpa dig att hålla reda på dina virtuella biljetter på ett ställe, biobiljetter  mm, som man köper på sin iOS-enhet. Om den här funktionen kommer att vara användbar i Sverige så här i inledningsskedet återstår dock att se.

Länk:
http://www.apple.com/ios/whats-new/