Fototips för bättre iPhonebilder nr.7-10

Det var ett tag sedan det kom några iPhone-fototips här på bloggen så jag tyckte att det kunde vara dags. Igår hade jag en fotoworkshop om mobilfotografering som en del i Köla Fotoklubbs 50års jubileum på Köla Hembygdsgård där vi pratade om mobilkamerans tekniska möjligheter och begränsningar så jag tänkte  ta upp några av sakerna vi pratade om där.

nr7. "Swipe" för att öppna kamera-appen
I och med den senaste uppdateringen av iOS (iOS 5) så har möjligheten att starta kamera-appen direkt från låst-skärmen (lock screen) dykt upp. Till en början som en knapp men numera som ett swipe-reglage. Man trycker helt enkelt på hemknappen (home button) den enda knappen på iPhonens framsida och drar sedan reglaget märkt med en kamera i nedre högra hörnet uppåt.
Jättebra om det rätta tillfället infinner sig och man snabbt måste så igång kameran för att fånga det.

nr. 8 Använd plus-volymknappen (+) som avtryckare
När iOS5 kom ut så hade man även lagt till funktionen att man använda plus-volymknappen som avtryckare för att ta bilder. Detta gör att man kan hålla mobilen som en pont-and-shoot (kompaktkamera). Mycket stadigare än om man ska ta bilder genom att trycka på skärmen och minskar risken för kameraskakningar och suddiga bilder.

nr. 9 Använd rutnätet på skärmen
Om du trycker på Alternativ-knappen på skärmen när man startat kamera-appen så kan du välja att slå på ett rutnät med 9st rutor som visas över skärmen och hjälper dig att komponera bilden på ett intressant sätt. Dels hjälper linjerna dig att håll horisonten rak men de hjälper även till om man vill skapa en grundläggande bildkomposition enligt tredjedelsregeln.

nr.10 Använd en app där man kan skilja mellan fokuseringspunkten och ljusmätningspunkten
Med hjälp av tap-to-focus funktionen kan man enkelt bestämma var man vill fokusera genom att peka på skärmen. iPhonen kommer då även att mäta ljuset på den punkten och ställa in exponeringen efter det. Problemet är att man inte alltid vill att kameran ska exponera efter den punkt där man fokuserar.
Med vissa kamera-appar kan man särskilja på de här två funktionerna så att man kan fokusera på en punkt men göra exponeringsmätningen på en annan. Camera+, världens mest sålda kamera-app är ett bra exempel.

Fler iPhone-foto tips
Fototips för bättre iPhonebilder nr.1-3
Fototips för bättre iPhonebilder nr.4-6

Under fliken Fototips finns en helt sektion med tips som handlar om "iPhoneography" eller iPhone-fotografering och där kan man hitta alla tipsen på ett ställe.