Tekniktisdag #31 - Batterigrepp

Att använda ett batterigrepp har många fördelar och är ett tillbehör som jag verkligen rekommenderar till alla som fotograferar mycket. Greppet "dockas" enkelt in i kamerahuset genom att man tar bort batteriluckan och skruvas sedan fast i stativgängan (greppet har en egen gänga så man kan ända använda stativ).
Battrigreppetreppet har plats för 2st batterier i stället för ett vilket gör att man kan ta dubbelt så många bilder utan att behöva byta batteri. Man kan hålla kameran bekvämt i vertikalläge (porträttläge) och har då en extra avtryckarknapp väl till hands. Men anledningen till att jag använder ett batterigrepp är att det gör kameran större och tyngre.

Canon 550D som jag använder och älskar är en mycket bra kamera men den är liten och jag har ganska stora händer så att kunna skruva på ett batterigrepp gör att den blir mycket mer bekväm för mig att hålla. Jag får t.ex. plats med lillfingret och kan hålla kameran stadigt med hela handen.
Dessutom får man en lite grop eller en hörna där lillfingret hamnar som även det gör att det känns  stabilare när man håller kameran.

Original-batterigrepp kostar lite olika beroende på vilken kamera man använder:
ca. 1300kr för de mindre 550D och 600D
ca. 1800kr för de lite större 60D och 7D
ca. 2500kr för 5D Mark II och ca. 3000 för 5D Mark III

Det finns även flera alternativ från tredje-parts tillverkare och de ligger normalt kring halva priset av ett original-batterigrepp.
Jag köpte ett begagnat Phottix-batterigrepp från scandinavianphoto.se men det visade sig att det saknades delar till det när jag fick hem det med posten. Jag kontaktade dem och de bytte ut det till ett  helt nytt grepp och kompenserade mig till och med för den extra frakten. Det är service det!
Jag är helnöjd med mitt grepp trots att det inte är original och det har fungerat perfekt för mig hittills.

+ Fördubblad batteritid
+ Bekvämt tillgängliga kontroller i vertikalläge
+ Tyngre och stabilare kamerahus vilket minskar kameraskakningar
+ Bättre balans när man använder stora och tunga objektiv
+ Kamerahuset blir större och bekvämare att hålla med hela handen