Fotografera Porträtt: Säg aldrig "Cheese"

Regel nr.1
Säg aldrig, "Cheese!" eller "Le!"


När man tar bilder vill man (oftast) ha ett naturligt uttryck hos den man fotograferar och man säger "cheese" eller "le" så kommer han/hon att automatiskt att ge dig den inlära reaktion de har med sig sedan de var små och mamma skulle ta bilder av dem. Ett stelt jätteflin eller ett litet, besvärat fejk-leende.Ibland kan man behöva markera när man tar bilden och det kan man göra på olika sätt t.ex.
"Ja, då kör vi!" eller till och med "Ok, 1, 2, 3" *klick*
Helt ok och kan hjälpa till att hitta rytmen mellan fotografen och den som blir fotograferad.
Men det är ju inte på alla typer av porträtt man vill att personen på bilden och beror helt på vilket uttryck man vill ha i sin bild. Men vill man att den man fotograferar ska skratta och ha ett naturligt uttryck så är det bättre att prata med honom/henne, skämta och jobba på att göra stämningen så lättsam som möjligt.


Glöm inte! 
De flesta är inte helt bekväma med att fotograferade och tycker kanske till och med att det är ungefär lika behagligt som att gå till tandläkaren. De flesta har förmodligen sett mindre bra, osmickrande bilder av sig själva och risken är att de bilderna passerar revy genom hjärnan medan man blir fotograferad.
Att se glad, avslappnad och naturlig ut i den situationen är ganska mycket begärt.
Som fotograf måste man göra sitt bästa för att göra fotograferingen så lättsam som möjligt och få den man fotograferar att glömma eventuella tidigare kanske mindre trevliga upplevelser.