Tekniktisdag #25 - Uppdatering Aperture 3.3

Förra veckan var det Apple WWDC i San Francisco och som vanligt pratade man om hur bra det går för Apple och man presenterade man det nya operativsystemet för Mac "Mountain Lion" som släpps i juli och iOS 6 som kommer för iPhone/iPad i höstem och en ny MacBook Pro med bland annat Retina skärm och 2880x1800dpi upplösningFör att fungera tillsammans med den nya skärmen har man även uppdaterat Apples egna program och däribland sitt professionella bildbehandlingsprogram 
Aperture 3 som jag tillbringar mycket tid med. 
Uppdateringen är helt klart ännu ett steg i riktningen att göra Apple till ett konsumentorienterat företag och välja bort den mindre lönsamma marknadsandelen av professionella fotografer och filmskapare även om det fortfarande är ett kraftfullt verktyg och jag vet fotografer som valt att gå från Aperture till Adobe Lightroom p.g.a. att man hos Adobe gjort betydligt större framsteg i sin programserie. 


Apple har skrivit om stora delar av Aperture och det är mycket som är nytt, en del är bra annat inte så bra. Den första skillnaden man lägger märke till är att menyerna har tappat färgen och ikoner och knappar ar flyttat sig är stora och känns nästan barnsliga och fliken "Metadata" har bytt namn till "Info".
Man har även skrivit om bildbehandlignsalgoritmerna så de presets som man vant sig vid att använda inte fungerar som tidigare. Kanske inget jättestort problem men om man vant sig vid att något är på ett ställe och gjort något specifikt med bilden om man använder funktionen så är det lite ovant att så inte är fallet längre. Vissa funktioner som highlight/shadows-kontrollerna är klart bättre och säkert flera andra som jag inte hunnit testa ännu. T.ex. kan man nu måla in vitbalansjusteringar, en funktion som släpptes med Lightroom 4.


Jag tycker att Aperture fortfarande är lika bra som Lightroom även om det tappat sitt försprång och faktum är att det kostar mindre än hälften så mycket och kan laddas hem från Mac App Store.