Tekniktisdag #24 - 50mm objektiv

Idag fick jag hem en ny bästa vän på posten.
Ett Canon 50mm f/1.4 objektiv som jag har köp av en kille i Lund som sålde sin kamerautrustning.
Objektivet var i toppskick och med på köpet fick jag ett Hoya UV-skyddsfilter och ett motljusskydd. Nypris för bara objektivet ligger på 3690:-, motljusskyddet 265:- och UV-filtret 129:- (scandinavianphoto.se)
Jag betalade 2000:- för alltihop så det får man väl kalla en bra deal!

Jag köper inte objektiv ofta och tycker väl att man ska lära sig att använda det man har med dess fördelar och nackdelar och låta behov styra ev. inköp. Men det här är ett objektiv som jag tänkt länge att jag skulle vilja ha och till det priset och med några bröllopsfotograferingar under sommaren var det dags att slå till.

Fotografer är olika, vissa gillar vidvinkelobjektiv bäst och andra gillar telefotoobjektiv. Jag gillar att fotografera med längre brännvidder, älskar mitt Canon 70-300mm f/4-5,6 och tar ofta bilder med 70mm inställningen på det. Men det är ett lite väl långt objektiv för många situationer så 50mm passar mig perfekt.Fördelarna med 50mm objektiv är att:
- de har tillverkats under lång tid
- håller god kvalitet
- de är skarpa
- det finns många av dem och de är lätta att få tag på
- de är relativt billiga
- de är ljusstarka och fungerar bra i situationer med svagt ljus
- de har en stor bländaröppning vilket ger ett kort skärpedjup och stor flexibilitet

Jag tycker att alla borde ha ett 50mm objektiv i sin kameraväska oavsett vilken kamera man använder.
Om man använder en kamera med Aps-C sensor som t.ex. Canon 550D och 7D eller Nikon D90 och D3000 får man med beskärningsfaktorn man får med den mindre sensorn ett motsvarande 80mm objektiv vilket passar perfekt till t.ex. porträtt vilket jag ska använda det till.
Om man använder en kamera med Full-formats sensor som t.ex. Canon 5D serien eller Nikon D700 får man ett mycket användbart normalobjektiv.

För att lära sig hur bländaren påverkar skärpedjupet i bilden är det bra med ett objektiv med stor bländaröppning så att man kan få ett riktigt kort skärpedjup. Detta kan vara svårt med kit-objektiven man får med kameran när man köper den som ofta är ett 18-55mm f/3.5-5.6 zoom-objektiv. Med en så liten bländare och kort brännvidd  blir skärpedjupet nästan alltid relativt stort om man inte är väldigt nära motivet.

Att använda ett objektiv med fast brännvidd är också det bra träning i att röra på fötterna och flytta på sig för att hitta den bästa vinkeln och kompositionen och inte bara zooma in med objektivet.

Det man ska tänka på är att de ljusstarka 50mm objektiven (f/1.2-f/1.8) har inte bildstabilisering vilket innebär att man bör följa tumregeln att inte använda slutartider som är längre än objektivets brännvidd.
I det här fallet 50mm och 1/50sek om man inte använder ett stativ.

Canon tillverkar 3st olika 50mm objektiv vilket för att det finns något för varje nivå och plånbok.

Canon 50mm f/1.8 kostar ca. 1000kr i butik men går att få tag på begagnat för 600kr
Tackvare det låga priset är det ett objektiv så många har i väskan.
Ett bra och billigt sätt att få nya möjligheter att ta bilder som inte kit objektivet klarar.

Canon 50mm f/1.4 kostar ca. 3700:- i butik men brukar finnas att få tag på för ca. 2500:-
Detta objektiv är lite skarpare och är bättre byggt, dessutom får man två steg större bländaröppning vilket gör att man inte måste ha objektivet vidöppet men ändå få mjuka, suddiga bakgrunder och skäppa in mycket ljus även i dåliga ljusförhållanden. Att kunna blända ner lite gör bara det att objektivet blir skarpare eftersom inga objektiv är som skarpast vid full bländaröppning.

Canon 50mm f/1.2 L kostar i butik ca. 16000:- och går att få tag i begagnat för 10-12000:-.
Canons L-serie är som bekant deras proffsserie (L står för "Luxury") och detta objektiv är naturligtvis det skarpaste och mest välbyggda med tätningar mot väder och vind bland annat.