10st tips för Makro-fotografering



Nu när det börjar bli vår och det kryper fram blommor och insekter så finner sig nog många fotografer liggande på mage eller kravlande på knä för att få några snygga närbilder.
När man fotograferar motiv på nära håll så att de ser ut att vara större än de är i verkligheten så kallas det för Makro (Macro). Ordet macro kommer från grekiskan och betecknar något som just "stort".

Här kommer 10st tips för att få snygga makro-bilder.

Om du gillar de här tipsen så har jag även gjort ytterligare ett inlägg med 10st tips till. Klicka här för att läsa tips nr11-20



1. Ha koll på närgränsen på ditt objektiv. Vid makro-fotografering vill man komma så nära motivet som möjligt men objektivet närgräns sätter begränsningar för detta. Närgräns är det kortaste avståndet som objektivet kan fokusera på. Vilken närgräns ditt objektiv har står på sidan av det, t.ex. kan det stå 0,8ft/25cm. Fotografera gärna nära närgränsen så att du är så nära motivet som möjligt men se till att du inte går över den för då kan inte kameran fokusera och du kommer få suddiga bilder.
Teleobjektiv har ett närgräns längre bort, ofta ca 1,5m jämfört med normalobjektiv eller ett macro-objektiv som brukar ha en närgräns på 20-35cm. Men å andra sidan har teleobjektiv en längre brännvidd och större förstoringseffekt.  

2. Zooma in ditt objektiv till längsta brännvidden. Om du fotograferar med ett zoom-objektiv, t.ex. 18-55mm, zoomar ditt objektivet hela vägen så att du kommer så nära motivet som möjligt.
(Om du har ett särskilt makroobjektiv som t.ex. ett 100mm f/2.8 ska du naturligtvis använda det).

3. Använd en lagom stor bländaröppning: Man vill oftast ha en suddig bakgrund så att motivet framträder tydligt och så att bakgrunden inte stör. Men när man fotograferar på nära håll får man ett mycket kort skärpedjup vilket kan göra att man inte ens får hela motivet i fokus. Då kan man behöva justera detta med bländaren så att man får ett större skärpedjup. T.ex. kan man behöva använda f/16-f/22 om man är riktigt nära med ett långt objektiv.

4. Använd stativ. När man är nära motivet och skärpedjupet är väldigt kort behövs det bara att man rör sig någon millimeter för att man ska tappa fokus. Därför är det bra om man använder ett stativ så att kameran är helt stilla.  Klicka här för tips på några bra och prisvärda stativ!

5. Använd Makro-läge. Om din kamera har ett makro-läge är det bra att använda det så kameran är beredd på att den ska fokusera på nära håll och kan göra ett bättre och snabbare jobb. Vissa objektiv har också makro-lägen vilket gör att man kan fokusera närmare än normalt. 
Makro-läget har en symbol som ser ut som en liten tulpan på kamerans inställningsknapp.
6. Använd "single-focus-mode". Oftast när jag fotograferar har jag kameran inställd på fucus-tracking så att kameran fortsätter att fokusera så länge jag håller autofokusknappen nertryckt (back button focus). Men när jag ska fokusera på nära håll vill jag att kameran ska fokusera en gång och låsa fokus där. Dels för att den då gör ett bättre jobb med att hitta fokuspunkten, kameran byter inte fokuspunkt utan att jag vill det och jag får en bekräftelse genom att en lampa tänds, eller en ljudsignal när kameran låst fokus.

7. Använd Live-View på kamerans LCD-display. För att slippa ligga på marken och kravla är det bra att använda kamerans LCD-display som sökare. Många kameror idag har vinklingsbara LCD-displayer vilket gör att du kan vinkla den uppåt när du har kameran placerad lågt. Detta gör också att du kan ha lite distans till motivet och risken att du skrämmer t.ex. insekter är mindre. När du inte behöver kika genom sökaren är du också friare att få en överblick och kan enklare hålla upp blixtar, "defusers" och liknande.

8. Använd blixt. Om du har en extern blixt och en blixtkabel (eller trådlös blixtstyrning i din kamera) kan du använda den för att belysa ditt motiv. Använd inte blixten sittande på kameran.
Om du fotograferar mycket macro-bilder kan en "ring-blixt" eller en blixtadapter för din vanliga blixt som  sätts runt objektivet vara en bra investering så att du får ett jämt ljus på det du fotograferar.
Bonus: Ta av motljusskyddet från objektivet så att du inte blixten gör att du får skuggor i bilden från det.

9. Testa att använda mellanringar. Genom att sätta en mellanring mellan kameran objektivet ökar du avståndet mellan den bakersta linsen i objektivet och bildsensorn (eller filmen om du fotograferar med en analog kamera) vilket gör att förstorningseffekten blir större och du kan fokusera på närmare håll än normalt. Mellanringar har inga linser och finns i olika tjocklekar för olika stor effekt.
Med en mellanring monterad kan du inte fokusera på längre håll så ta bort den när du fotograferat klart dina makrobilder.
  
10. Fotografera insekter på morgonen. Om det varit kallt på natten så är insekterna katatoniska när solen går upp och det tar ett tag innan de får igång sina kroppar och kan röra sig normalt. 
Detta gör att de rör sig långsamt och är betydligt lättare att fotografera vid den tiden på dygnet.


10st tips för Makro-fotografering del 2
Missa inte del två med tips nr11-20 för Makro! Klicka på länken!

Länk:
http://martinhugne.blogspot.se/2013/05/10st-tips-for-makro-fotografering-del2.html