Fototips: "Back Button Focus"

"Back Button Focus" är en av de viktigaste custom-funktionerna som mängder av proffessionella fotografer använder och jag rekommenderar alla att genast gå till manualen och räkna ut hur man ställer in den på din kamera. Back Button Focus innebär att man flyttar autofokusen från avtryckaren till en av knapparna på baksidan av kameran vilket gör att du fokuserar med höger tumme och när fukuspunkten ligger där du vill ha den och du komponerat bilden trycker du av slutaren och tar bilden. Funktionen Back Button Focus kom först på Canons kameror men finns nu hos en rad olika tillverkare.


På Canon-kameror i den lägre prisklassen används Exposure lock-knappen (markerad med en stjärna) som fokuseringsknapp när man använder den här inställningen medan man på dyrare kameror ofta kan välja vilken knapp man vill använda eller så finns det en speciell knapp för den här funktionen p.g.a. att så många använder den.

Genom att använda Back Button Focus och separera autofukusering och slutare (som annars kontrolleras av samma knapp) får man full kontroll över när kameran fokuserar, vad den ska fokusera på och när den ska sluta att fokusera. Detta gör bl.a. att man kan använda AI-Servo till ca. 95% av bilderna man tar.
AI-Servo är Canons namn på Follow-Focus/ Continuous Focus/ Focus Tracking som innebär att kameran fortsätter att fokusera så länge man håller avtryckarknappen intryckt till hälften. Men när man använder Back Button Focus kan man hålla knappen på baksidan av kameran helt intryckt med tummen och låta kameran fokusera tills det rätta ögonblicket inträffar. Om du fotograferar rörliga motiv kan du helt enkelt låta tummen fortsätta att trycka ner knappen efter att du tagit bilden, kameran fortätter att fokusera och du kan ta fler bilder när du vill utan att behöva trycka ner slutarknappen igen till hälften, fukusera och sedan hålla knappen så tills nästa fotoögonblick dyker upp.

Back Button Focus ger bättre kontroll över kameran och gör att användandet av autofokus blir snabbare och effektivare. Definitivt ett av mina topp-tips och min kamera är aldrig inställd på något annat sätt.

Kolla även inlägget om Autofokus!


Länk:
http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/2011/backbutton_af_article.shtml