Veckans Fototips #10 Fotografera konserter

Spotmetering    ISO2000   80mm    f/4    1/125s
Automatisk Vitbalans
Inspirerad av melodifestivalen kommer det här några tips för konsertfotografering.


Jag lämnade in en svartvit version av den här bilden tillklubbtävling i fotoklubben senast på temat "Spel". 
Jag gillade den dramatiska belysningen i den tack vare att jag använde "spotmätning" för att bara ställa in exponeringen efter den ljusaste delen av scenen.


Håll tummarna!  1. Ställ in ISO-talet manuellt annars kommer kameran garanterat ställa in ett onödigt högt värde för att förkorta slutartiderna. Använd även ISO för att variera slutartiderna och experimentera med lite ländre slutartider för att få snygg rörelse-oskärpa i bilderna.
  2. Använd en så stor bländaröppning som möjligt för att släppa in så mycket ljus som det går.
  3. Använd stativ, om du kan. Endera en tripod eller en monopod för att stabilisera kameran vilket minimerar kameraskakningar och ger skrapare bilder.
    Du kan även skapa snygga effekter med långa slutartider.
  4. Använd Automatisk Vitbalans. På konserter skiftar belysningen ofta snabbt i olika färger och det är svårt att hinna ställa om vitbalansen manuellt så låt kameran gör det.
    (Fotograferar du i RAW-format kan du dessutom ändra vitbalansen efteråt)
  5. Testa att använda "spotmätning" om det finns möjlighet att välja exponeringsmätningen i din kamera. Tar man bilder på håll i en mörk konsertlokal kan kamerans exponeringsmätare lätt luras att använda en för lång slutartid vilket gör scenen som är ljus överexponerad. Men genom att använda spotmätning mäter kameran bara ljuset på en liten del i mitten av sökaren så exponeringen ställs in bara baserat på det.