Tekniktisdag: "The New iPad"

Den här veckan, fredag 16/3 börjar Apple leverera sin "Nya iPad" på prioriterade marknader. Inte "iPad 3", inte "iPad 2S" bara "The New iPad" eller på sin höjd "Third Generation iPad". Kanske inte ett revolutionerande namn men den nya iPaden innehåller en del revolutionerande teknik.
Apple har verkligen fokuserat på grafiken och skärmen, vilket ju är ganska viktigt på en pryl som i stort sett bara är en skärm.

iPad har nu vad man kallar en "Retina Display", dvs en skärm med tillräckligt hög upplösning för att ögat inte ska kunna urskilja individuell pixlar.
När man pratar om utskrifter brukar man prata om 300dpi eller dots per inch (prickar per tum) för att få en utskrift av riktigt bra kvalitet. iPhone 4 och 4S 3,5tums skärm och 960x640pixlar har en upplösning på 326ppi (pixels per inch) vilket är helt otroligt.
Riktigt så högt når man inte med tredje generationens iPad men den har 4x (!) så många pixlar som iPad 2 men man har fått in 2048x1536 i den 9,7tum stora skärmen vilket ger 256ppi och på normalt användaravstånd är det en Retina Display. Den högsta antalet pixlar på en mobil enhet hittills.
Inte bara upplösningen har blivit dramatiskt bättre och den nya skärmen uppges bl.a. ha 40% rikare färger.
För att driva den här skärmen har man bytt ut A5 chippet som sitter i iPad 2 och iPhone 4S till det nya
A5X med upp till upp till 4x så bra grafisk prestanda. Jätteviktigt om man t.ex. vill spela spel på den eftersom spelen för iPad tack vare den nya skärmen idag ställer högre krav på grafik än någonsin.
Kameran har även den förbättrats med Apples nya optik som även finns i iPhone 4S kamera och en ny bildsensor med 5mpix och stöd för 1080p video.

För fotografer så är The New iPad en helt otrolig Portfolio-enhet, och en helt otroligt sätt att visa dina bilder på en högupplöst, bakgrundsbelyst skärm som projicerar bilden fantastiskt.
iPad är även ett fantastiskt sätt att ta del av andras bilder via alla de foto-appar som finns.

I Sverige släpps 3:e generationens iPad nästa fredag 23/3.

Länkar:
http://www.apple.com/ipad/specs/
http://www.apple.com/se/ipad/

Kolla även in iPhoto för iOS som även den lanserades 7/3.