M-läget (Manuell exponering)

M-läget på kamerans inställningsratt står för "Manuell Exponering" och innebär att du själv kontrollerar de tre aspekterna som styr exponeringen ISOBländaröppningSlutartid utan att kameran lägger sig i det alls vilket är en av fördelarna med att använda en systemkamera jämfört med en enklare kompaktkamera. Kanske inget att rekommendera om man är helt novis när det gäller fotografering men ju mer man lär sig desto mer inser man fördelarna med att kunna kontrollera kameran helt och hållet själv och styra hur bilder blir. Till sin hjälp har man en exponeringsmätare inne i sökaren där en markör visar om bilden kommer att bli över- eller underexponerad utifrån vad kamerans bedömning.
Men när man lärt känna sin kamera så får man en ganska så bra känsla för hur bilderna blir vid olika inställningar och ljusförhållanden. De som är riktiga "hard core" fotografer och sätter en ära i att kunna kontrollera sin kamera så finns naturligtvis inget annat än manuell exponering och det finns ett citat om detta.

"Friends don't let friends use Aperture Priority Mode"

Av-läget eller Aperture Priority Mode (Bländarprioritering) där kameran bara kontrollerar slutartiden är annars den vanligaste inställningen som professionella och semi-professionella fotografer använder.
Det är oftast snabbare om man fotograferar flyktiga motiv, som fåglar eller människor på stan.
Men manuell exponering har sina fördelar t.ex. för att slippa trixa med exponeringskompensation, om man ställt in exponeringen efter ett motiv som rör sig mellan olika bakgrunder eller som tar bilder med blixt och vill kontrollera hur mycket av den befintliga belysningen i rummet som man får med i bilden.