Teknik Tisdag #07 Photostream & iPhoto


En av de många fördelarna med molntjänsten iCloud som Apple släppte i höstas (2011) är "Photostream". Photostream ser till att alla bilder som du tar sprids till alla enheter som du har kopplade till iCloud, oavsett om det är en Mac, en iPhone eller en iPad. Perfekt för dem som aldrig får sina bilder från telefonen till datorn t.ex. Men till skillnad från kalender och adressbok som relativt problemfritt synkroniserar dina aktiviteter och kontakter mellan enheterna så behöver tänka till lite kring Photostream.

Photostream lagrar de 1000senaste bilderna du tagit och "pushar" ut dem till dina olika enheter automatiskt så snart du har ställt in enheten för att använda iCloud och importerat eller tagit några bilder.
Men när man säger alla bilder så menar man ALLA bilder och om du är som jag så blir inte alla bilder som man t.ex. tar med sin iPhone riktigt så där bra som man har tänkt sig och är kanske inget man vill visa upp för andra. Oavsett om man använder Aperture, Lightroom eller något annat program för att hålla ordning på och redigera dina mästerverk så vill man hålla den miljön relativt ren från oönskade "snapshots" oavsett om man ska visa bilderna för kunder eller bara för mormor.

Det finns ett par saker man kan göra för att undvika att bilder man helst vill glömma inte hamnar i ditt bildbibliotek och på alla dina enheter.

1. Ta bort bilder du inte vill ha kvar innan de hinner laddas upp
Bilder laddas bara upp till iCloud via Photostream när du är ansluten till ett Wifi-nätverk så om du är ute och tar en bild med din iPhone så kommer den inte att ladda upp bilden till Photostream förrän du kommer hem vilket ger dig tid att ta bort bilder som du inte vill ha kvar.

2. Använd iPhoto för att synka med Photostream
Om du har Aperture installerat på din Mac så använder du förmodligen inte iPhoto som följde med datorn speciellt mycket men här är ett tips som gör att du får användning av det.
Istället för att aktivera Photostream till Aperture så kan du instället välja att bilderna som du tar synkroniseras med iPhoto. Då slipper du att få dina mindre bra bilder in i ditt välpolerade Aperture-bibliotek men får dem ändå överförda automatiskt till datorn och kan enkelt flytta över guldkornen in till Aperture för vidare redigering.