Arkivering av dina bilder

Vad gör jag egentligen med bilderna
när jag fört över dem till datorn? 
En av de viktigaste (och jobbigaste) sakerna att tänka på när man fotograferar digitalt är hanteringen av alla bildfiler. För någon vecka sedan arkiverade jag mina bilder från andra halvåret 2011 så jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av hur jag hanterar min ström av bildfiler. Här finns inga rätta svar utan alla behöver hitta ett arbetsflöde som passar, men några grundregler finns det. Jag använder Aperture men det fungerar på liknande sätt i t.ex. iPhoto eller Lightroom.

Jag fotograferar nästan uteslutande RAW-filer med min Canon 550D (18Mpix) för att få ett så stor mängd information i mina bildfiler som möjligt så de brukar ligga på ca.20-25MB. 

När jag för över bilderna till datorn: använder jag Aperture 3 som är fantastiskt bra på att hantera och konvertera RAW-filer. Aperture kan man välja var man vill att bilderna ska sparas, endera i en vanlig mapp på datorn eller i ett Aperture-bibliotek. Jag brukar spara bilderna i Aperture-biblioteket på datorns interna hårddisk, detta för att jag vill kunna ha med mig datorn överallt och enkelt kunna jobba med mina bilder var jag än är. Många sparar sina bilder på en extern hårdisk istället men det blir för omständigt tycker jag. Att jag sparar bilderna i Aperture-biblioteket istället för att låta programmet referera till en mapp beror dels på att jag bara fotograferar som en hobby och det är den färdiga, redigerade bilden som jag är intresserad av att spara i slutänden, inte originalfilerna.

Sedan redigerar jag bilderna och fixar det som behövs, exponering, färgkorrigering, lägger till nyckelord så att jag lätt kan hitta bilderna när jag behöver dem mm.
Om jag gör större förändringar i en bild, gör den svartvit, lägger på vinjettering eller andra effekter så brukar jag kopiera bilden och jobba med kopian så att jag alltid har ett original kvar.
Detta är enkelt i Aperture, man bara duplicerar bilden (alt+v) så skapas en virtuell kopia från samma master-fil vilket inte tar nästan något extra lagringsutrymme.

Med jämna mellanrum säkerhetskopierar jag datorn: och eftersom jag använder Mac gör jag det snabbt och enkelt via "Time Machine" som säkerhetskopierar så fort jag kopplar in den externa hårddisken jag använder för detta och i och med det även Aperture-biblioteket.

En gång i halvåret arkiverar jag mitt bildbibliotek: och exporterar då alla mina RAW-filer från Aperture-biblioteket som JPEG-filer och sparar dem i en särskild mapp på extern hårddisk och undermappar för vecka/fototillfälle. Detta gör programmet automatiskt så jag behöver bara tala om vilka bilder det gäller och var de ska så gör det resten. Sedan kopierar jag de exporterade filerna från en extern hårddisk till en annan så att jag har dem på två ställen. Jag har valt att inte spara bilderna RAW-kopiorna av bilderna av två anledningar: 1. De tar för stor plats och 2. Jag går mycket sällan tillbaka och redigerar gamla bilder igen. När man konverterar bilderna till JPEG kastas 4/5 av bildinformationen bort men bilderna tar å andra sidan 1/5 så stor plats.

Jag har även skapat ett särskilt Aperture-bibliotek som jag sparat på den externa hårddisken och som refererar till de olika mapparna ända tillbaka till 2002 för att jag enkelt ska kunna hitta bilder.

Det var det hela. 
Hoppas att något av det kan vara till nytta. 

Det jag skulle kunna tänka mig att ändra på är att kanske spara bilderna i separata mappar när jag importerar dem som jag sedan låter Aperture referera till för att enklare kunna säkerhetskopiera dem direkt när jag importerar dem till datorn för att alltid se till att ha en backup. 
Man skulle även kunna tänka sig att man exporterar delar av Aperture-biblioteket för backup men om man skulle byta redigeringsprogram är filerna "låsta" i Aperturebiblioteket och måste plockas ut därifrån.