Veckans App tips #04 - iBooks 2 + iBooks Author


Förra veckan höll Apple sitt första event för 2012.
Det var ett "Apple Education Event" för att lansera uppdateringen av iBooks, iBooks 2 för och dessutom iBooks Author för Mac.

Jag satt som klistrad hela presentationen igenom och hakan bara kom närmare och närmare golvet. Även om mina förväntningar är höga inför varje Apple Event så hade jag ingen aning om vad som väntade den här gången.

iBooks 2 är en uppdatering som främst kommer att märkas om du använder en iPad. I iBooks 2 kan du till skillnad från tidigare (och till skillnad från alla andra e-boksläsare) köra ett mycket mer interaktivt material. Man kan läsa e-böcker med inlagda videoklipp, bildspel, keynote-presentationer (Powerpoint), uppgifter och frågor, 3D-grafik som man kan styra med fingertopparna och fantastiskt mycket mer.
Man har även lagt till en helt ny kategori som man kallar "Textbooks" och helt enkelt innehåller undervisningsmaterial.
Till en början har man fokuserat på Highschool nivå men den här kategorin kommer snabbt att växa både för det amerikanska skolsystemet och inom kort även med internationellt material.

Pris: Gratis!
iBooks Author är en app för Mac som finns tillgänglig i Mac App Store för alla som använder OS X Snow Leopard eller Lion. Med hjälp av iBooks Author kan du skapa din egen e-bok med interaktivt innehåll och allt som iBooks 2 kan hantera. Dessutom är programmet helt Gratis(!) vilket gör att vem som helst som har en Mac och en bra idé kan börja skapa fantastiskt, inspirerande material.
Helt revolutionerande och en av anledningarna till att jag tror att iBooks 2 kommer att får ett riktigt stort genomslag i och utanför skolan främst i USA till en början men sedan över hela världen.

Bara att enkelt kunna skapa en e-bok som du snabbt och enkelt kan publicera helt själv är ju en dröm för mängder av fotografer. Inte behöva vänta på bokkontrakt, förläggare, programmerare mm utan kunna ta det i sina egna händer. Och med iBooks Author är det möjligt.

Missade du presentationen så kan du se den på Youtube genom att klicka på länken här nedanför eller så kan du ladda ner det som video-podcast direkt till iTunes.

Välkommen till framtidens läromedel!
Att vara lärare blev precis ännu mer spännande och intressant än det redan är.