Vad är ISO?

300mm f/5,6 ISO800 1/200 
ISO anger hur ljuskänslig filmen eller bildsensorn i en kamera är. Ju högre ISO-talet är, desto högre ljuskänslighet vilket gör att man kan fotografera med kortare slutartider även om ljuset är svagt.
ISO står för "International Standard Organisation" och är en samling av flera olika standarder som som fanns för att ange ljuskänslighet och är en kvarleva från analog film .
Normalt kanske man använde film med ISO200 eller ISO400. Om man ville ha högre ljuskänslighet så var man alltså tvungen att byta film.
ISO anges i bestämda steg där talet fördubblas för varje steg.
ISO100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400 osv.
Idag med digital kamerateknik så kan man enkelt ändra/"boosta" bildsensorns ljuskänslighet med ett enkelt knapptryck vilket kan vara något man behöver vänja sig vid om man byter från att fotografera analogt till digitalt.

Om ljusförhållandena är konstanta så fungerar ISO ganska logiskt.
Har man t.ex. en slutartid på 1/50s vid ISO200 så får man vid ISO400 en slutartid på 1/100s.
Kan vara bra att tänka på om man vill räkna ut hur man ska få ett slutartid som är kort nog för att frysa det som man vill fotografera.

Moderna digitalkameror har oftast ett lägsta ISO-tal kring ISO100 och beroende på hur dyr kamera man har så klarar den olika höga ISO-tal. Kompaktkameror har ofta en maximal ISO-känslighet på ISO1600-3200. Enklare instegs-systemkameror har ofta ett maximalt ISO-tal på 6400-12800.
De senaste åren har sensortekniken gått snabbt framåt och nya proffskameror har idag passerat ISO100000 med råge.

Nackdelen är att högre ISO-tal ger "brus" (kornighet) i bilderna så man bör använda ett så lågt ISO-tal som möjligt för att få ett så rent och klart bildresultat som möjligt.
Även här är bildsensorns kvalitet avgörande och ju högre ISO-tal sensorn klarar, desto renare blir bilderna även vid lägre ISO-inställningar.
En annan sak att tänka på är att om man använder ett för högt ISO-tal i starkt ljus så kommer bilderna att bli överexponerade och för ljusa eftersom slutaren inte kommer att hinna stänga sig snabbt nog för att förhindra att för mycket ljus kommer in i kameran.

Om man tycker att ISO är lite besvärligt så kan kan använda Auto-ISO men risken är att kameran kommer att välja ett för högt ISO-tal eftersom den prioriterar en kortare slutartid för att man inte ska få oönskad skakningsoskärpa i bilderna. Detta kan dock göra att bilderna blir onödigt korniga.
Auto-ISO kan vara bra om ljusförhållanden skiftar eller om man snabbt vill vara redo att ta bilder och vill ha en sak mindre att tänka på. Men jag rekommenderar ändå att man ställer in ISO manuellt.
Kameror har också ofta en ISO-inställning där de presterar bäst och producerar bäst bildkvalitet så jag föreslår att du provar dig fram och använder den så ofta du kan.
Min Canon 550D presterar t.ex. väldigt bra vid ISO200.

Här är en enkel guide för ISO-användning
ISO100 Starkt solljus (eller om man fotograferar på stativ och slutartiden inte är viktig)
ISO200 Dagsljus
ISO400 Molnig dag
ISO800 Skymning/Gryning (eller inomhus)
ISO1600 Kväll
ISO3200 Konsertlokal/Sen kväll

Även om bilderna kan bli lite kornig om man använder högre ISO-tal så är en bra grundregel:

Hellre en skarp bild som är lite kornig än en suddig bild utan brus!

Idag kan man dessutom reducera bruset betydligt i alla vanliga redigeringsprogram som Aperture 3, Lightroom och Photoshop.
300mm f/5,6 ISO1600 1/5s