Tekniktisdag #44 - Genomgång av kameran i iPhone 4S

Att kameran iPhone är oslagbart populär kan inte förnekas då bara iPhone 4 ensam står för flest uppladdade bilder på bilddelnings-webbplatser som t.ex. Flickr.
Detta tror jag inte man hade väntat sig när man lanserade den första iPhone-modellen men man har på Apple tagit till sig detta och på senare tid har iPhone-modellerna innehållit mycket kompetenta kameror. iPhone 4S är inget undantag och man har här gjort de största framstegen inom detta område hittills.

Objektiv:
iPhone 4S har fått ett helt nytt objektiv med 5st linser som är specialdesignade av Apple.
Jämfört med iPhone 4 (som har ett objektiv med 4 linser) ska det nya objektivet ge 30% skarpare bilder, enligt Apple. Objektivet har en brännvidd på 4,3mm vilket är något mer än tidigare då brännvidden legat på 3,8. Tidigare har objektivet i iPhone motsvarat ett normalobjektiv på ca. 28mm men i iPhone 4S motsvarar det närmare 35mm. Objektivet har en uppskattad närgräns på ca.6cm vilket gör att man kan komma riktigt nära och ändå få hyfsat skarpa bilder.

Bländare:
Objektivet har fått en större bländaröppning på f/2,4 jämfört med f/2,8 i iPhone 4.
Detta innebär en bländaröppning på 1,79mm istället för 1,36mm. Det kanske inte låter som en så stor skillnad men när det är så små diametra det handlar om är varje micrometer viktigt för att släppa in så mycket ljus som möjligt.

Slutare:
Efter att ha testat kameran i olika ljusförhållanden och tittat på metadatan som ligger inbäddad i bildfilerna är min gissning att slutaren klarar 1/16sek-1/20000sek, vilket är helt otroligt.

Sensorn:
iPhone 4S har en helt ny "backside illunminated" sensor på 8mpix.
Detta innebär att den har 60% fler pixlar än i den föregående modellen och gör att man kan ta bilder med  3264x2448pixlars upplösning.
Detta gör att man kan skriva ut bilder i 8x10" eller 18x25cm med en upplösning på 300ppi (pixels per inch) utan problem. Att sensorn är "back illuminated" innebär att man har kunnat göra den upp till 73% mer ljuskänslig vilket är ett stort steg jämfört med tidigare iPhones som varit ganska svaga i dåliga ljusförhållanden. Ovanpå sensorn har man satt ett IR-filter av hög kvalitet vilket man annars hittar i dyra systemkameror. Man menar att detta bidragit till att man kunnat förbättra vitbalans och färgåtergivning över hela bilden. Den har även en mycket kapabel Auto-ISO med ett spann på ISO64 till ISO800.

Blixt:
Precis som iPhone 4 har iPhone 4S en led-blixt som man till viss del själv kan kontrollera genom att ställa in den på ON, OFF eller AUTO, som vilken kompaktkamera som helst. Den kan även användas som fotolampa när man filmar och är perfekt för att ge guide-light till autofokusen och extra ljus i situationer då man annars inte skulle kunna ta några bilder.

Videoinspelning:
Äntligen har en iPhone Full-HD videoinspelning med upplösning på 1080p.
Dessutom har man använt sig av gyroskopfunktionen i telefonen och med hjälp av den rendera videon efter att man spelat in den och på så sätt kunna ge bildstabilisering till filmerna.


Snabbhet:
iPhone har i och med uppdateringen till iOS 5 fått en direktknapp till kameran på "låst-skärmen" vilket gör att det blivit den klart snabbaste vägen till kameran.
Tack vare den snabba A5 processorn har iPhone 4S den snabbaste kameran av alla smart-phones på marknaden med en starttid på 1,1s och bara ytterligare 0,5s till bild nr2.

Finesser:
- Kameran klarar av att hantera ansiktsigenkänning av upp till 10st ansikten samtidigt.
- Även om en av de fantastiska sakerna med att fotografera med sin iPhone är alla grymma foto-appar så vill man ibland bara bara fixa till bilderna en aning och det man man nu göra direkt i kamerarullen.
- I och med lanseringen iCloud har vi fått tillgång till "Photo Stream" vilket gör att när man väl öppnat ett konto och ställt in det kommer bilderna man tar skickas trådlöst via Wi-Fi till alla enheter man har.
Detta gör att man inte behöver koppla in sin iPhone för att föra över bilderna till sin dator.
De finns redan där när man startar iPhoto eller Aperture, med metadata och allt.
- "Tap to focus" innebär att man pekar på skärmen där man vill att skärpan ska vara. 
Detta fungerar både när man tar stillbilder och när man filmar vilket gör att man snabbt och enkelt kan ändra fokuspunkten, mycket effektfullt när man filmar.
- Med uppdateringen till iOS5 kom även möjligheten att skapa Album i Bilder-appen vilket är kanon föra att sortera sina bilder och bara visa de man vill visa

Sammanfattning:
Lins: 5 specialdesignade linser, 30% skarpare
Brännvidd: 4,3mm, motsvarar ca 35mm på en "fullformatskamera" som t.ex. med 35mm sensor
Närgräns: ca.6cm
Bländare: f/2,4 med en diameter på 1,79mm
Slutare: 1/16sek - 1/20000sek
Sensorstorlek: 8mpix, 3264x2448, 60% fler 
Sensortyp: "Backside illuminated", 73% mer ljuskänslig
Filter: IR-filter
Starttid: 1,1sek (ytterligare 0,5sek till bild nr2)
Blixt: LED-blixt med 3 lägen, ON, OFF, AUTO
Ansiktsigenkänning: Upp till 10pers samtidigt
Videoinspelning: Full-HD 1080p
Tap to focus: Peka på skärmen där du vill att fokuspunkten ska ligga.
iCloud: "Photo Stream" gör att dina bilder överförs till datorn via Wi-Fi 
Album: Kan skapas direkt i Bilder-appen 
Den här bilden är direkt ur telefonen, inga justeringar gjorda.
4,3mm    f/2,4    ISO125    1/20
4,3mm    f/2,4    ISO80    1/40
4,3mm    f/2,4    ISO64    1/151
4,3mm    f/2,4    ISO80    1/18219
4,3mm    f/2,4    ISO64    1/1284
4,3mm    f/2,4    ISO250    1/20


Här nedan kan du se lanseringen av iPhone 4S den 4/10 2011 med genomgång och exempelbilder och video direkt från Keynoten.