Teknik-Tisdag #45 Photoshop & Premiere till App Store

Igår släpptes Photoshop Elements 10 och Premiere Elements 10 i Mac App Store. Trots att det inte var länge sedan Photoshop Elements 9 blev tillgängligt i App Store säljs den nya versionen inte som en uppdatering utan som en självständig applikation.
Photoshop behöver väl ingen närmare presentation och har i det närmaste blivit synonym med bildredigering. Premiere är kanske inte lika välkänt men är Adobes mycket kompetenta lösning för videoredigering. Elements innebär att det är en prisvärd konsumentversion av full-versionsprogrammen som delar många av de funktioner som de betydligt dyrare programmen, men är mer användarvänliga och som sagt billigare.


Programmen kostar 599:- /styck i App Store vilket är några hundra kronor billigare än om man köper dem på DVD. Köper man programmen på DVD får man dock med en organisationsfunktion som hjälper dig att hålla ordning på dina bilder och hitta dem snabbt.
Att ladda ner Photoshop Elements 10 från App Store kan ändå vara ett bra komplement om man redan använder Aperture 3 eller iPhoto för att hålla koll på sina bilder men behöver någonting för att göra mer djuptgående redigering och verkligen "mosa pixlar".
Premiere är ett klart steg uppåt från iMovie om man gillar att hålla på med videoredigering men inte vill lägga ut 2299:- för Final Cut Pro X. Vill man satsa på fotografering är detta något att fundera på
eftersom dagens moderna digitalkameror dessutom är kompetenta vidokameror och även om man ser sig själv som stillbildsfotograf i första hand behöver man även behärska video.