Brännvidd, vad är det?

Brännvidden är avståndet mellan frontlinsen på ditt objektiv till punkten där ljusstrålarna fokuseras för att skapa bilden på endera filmen eller bildsensorn. På kameraobjektiv anges brännvidden i millimeter och talar om vilka optiska egenskaper objektivet har.
Ett objektiv med en kort brännvidd och därför ett lågt millimetertal (t.ex. 17mm) är ett vidvinkel-objektiv med bred bildvinkel. Det betyder att det kan avbilda en stor del av det som finns framför kameran.
Ett objektiv med lång brännvidd och ett högt millimetertal (t.ex. 300mm) kallas för tele-objektiv efter grekiskans "telesko'pos" som betyder "fjärrseende" och fungerar som en kikare. Dessa objektiv kan bara avbilda en liten del av scenen man ser men ger en förstoringseffekt så att man kan se t.ex. djur på nära håll även om man står långt bort.

Ett zoomobjektiv gör att man kan ändra brännvidden steglöst från en kortare brännvidd till en längre.
Ett vanligt objektiv som följer med när man köper systemkameror idag är ett 18-55mm objektiv vilket betyder att man kan ställa in det på allt mellan 18mm till 55mm brännvidd för att få en bredare bildvinkel eller mer förstoringseffekt beroende på vad man behöver.