Veckans Fototips #39 - Street Foto

"Situational Awareness" 
Var medveten om det som händer runt omkring dig

Det här tipset har jag fått från före detta stridspiloten och Top Gun instruktören Hall "Bull" Schmitt som nu äger och driver "Light Photographic Workshops" i Kalifonien och varje år anordnar "California Photo Fest", en av de bästa foto foto-eventen i USA.
Hall har plockat med sig tipset från Flygvapnet där man pratar mycket om och där det är otroligt viktigt att man är medveten om vad som händer runt omkring sig om man vill skippa bli nerskjuten. 
När man fotograferar är det lätt att man blir så fokuserad på det man ska fotografera så man glömmer bort att se sig omkring. Så tipset är att man tittar upp då och då och ser till att man inte har råkat backa ut i en väg och håller på att bli överkörd av en buss medan man försöker komponera sin bild.

Tips i tipset: Jag har flera gånger upptäckt människor eller saker bakom mig genom att använda reflektionen i LCD-displayen som en backspegel när jag tittar genom kamerans sökare. Så har du en Digital Systemkamera och använder sökaren när du fotograferar kan detta vara ett bra tips.

Hall Schmitt förklarar konceptet "Situational Awareness" på Japan Photo Fest 

Länkar: