Teknik-Tisdag #41 - Crimson, ett av Sveriges bästa fotolabb

Jag beställde utskrifter från ett fotolabb i slutet av förra veckan, dels för att min fotoskrivare har hängt med länge och inte är vad den har varit och dels för att på ett relativt billigt sätt testa hur olika bilder blev på fotopapper av olika kvalitet. Bl.a. den här bilden som jag tänkte lämna in till tävling i fotoklubben.
crimson.se är ett av Sveriges bästa fotolabb som jag beställt utskrifter från tidigare och de har alltid blivit väldigt nöjd. Det blev jag även den här gången, särskilt med de svartvita utskrifterna på matt papper.

Här är några av anledningarna till att jag gillar fotolabbet Crimson: 
 1. Kvaliteten på både material, färger och utskrifter är väldigt bra  
 2. Utskrifterna är väldigt "color consistent" alltså håller jämn färgkvalitet.
  Viktigt om man t.ex. beställer flera kopior av samma bild. 
 3. De gör utskrifter på massor av olika material i alla möjliga storlekar och format. Allt från vanliga fotoutskrifter på papper i 10x15 format till galleristorlek på canvas eller till och med plexiglas.
 4. Enkelt att ladda upp bilderna till Crimsons server.
 5. Snabb leverans, bilderna kommer vanligtvis dagen efter beställning.
 6. De embalerar bilderna i stadiga pappkartonger och man kan även välja att de förstärks med papprör.
 7. Billigt! Med tanke på den kvalitet man får och hur enkelt det är så är det helt klart prisvärt!

Några saker som kan vara bra att tänka på:
 • Kvalitet på utskriften
  Ibland kan man inte skylla på labbet utan det är fotografen det är fel på men om man skickar en bild med bra storlek och kvalitet så vill man ju ha en utskrift tillbaka som är minst lika bra.
  - Se till att du skickar en bildfil som är tillräckligt stor för det utskriftsformat du valt (ofta varnar systemet om upplösningen på bilden är för låg)
  - Se till att du har justerat skärpan. Alla bilder som kommer ur en digitalkamera behöver lite adderad skärpa, helst selektivt så att man inte lägger på skärpa där det ska vara oskarpt. Det tar bara fram kornighet i bilden. Var även lite försiktig med hur mycket skärpa du lägger på, blir det för mycket ser det bara konstigt ut.
 • Färghantering
  Färghantering kan rent ut sagt vara ett elände när man håller på med digital-fotografering och vill man motverka detta bör man kalibrera skärmen man använder när man arbetar med sina bilder och vara noga med att justerar färgtonerna i bilden korrekt. Ett bra fotolabb kan göra automatiska färgkorrigeringar åt dig men det är även viktigt att de har val alternativ att skriva ut bilden orörd om du vill ha total kontroll och har justerat färgerna själv med t.ex. en egen "färgprofil".
 • Material och format
  Ofta kanske man bara vill ha blanka färgutskrifter i 10x15 format men det är ju jätte bra om labbet även gör utskrifter på andra typer av fotopapper. Olika grader av matt papper, canvas, masonit t.ex.
 • Enkelt att skicka bilderna till labbet
  Det smidigaste är ju om man bara med hjälp av en uppladdnings-funktion på hemsidan kan välja de bilder på datorn man vill ha utskrivna och som sedan lotsar dig hela vägen igenom processen med enkla och tydliga val. Det är ju även bra om man kan välja flera olika betalningssätt så man kan ta något man känner sig bekväm med.
 • Leverans
  Den kanske mest avgörande delen när det gäller leveransen är väl tiden.
  Idag är vi så vana vid snabba leveranstider och kanske till och med att skriva ut bilderna själva och få dem direkt i handen så vi har inget tålamod med att vänta på bilder som dröjer.
  Det är också viktigt hur bilderna levereras så att de inte skadas under transporten.
  Särskilt känsligt är detta om man beställer stora utskrifter.
 • Pris
  Beroende på vilken storlek och vilket material du vill ha dina utskrifter på så varierar naturligtvis priset. Det är viktigt att bilderna inte kostar för mycket per kopia men det kan även löna sig att inte välja det absolut billigaste alternativet. Det kan löna sig både i utskriftskvalitet och i hållbarhet. Det är inte kul med bilder som ändrar färg eller bleknar bort efter bara några år.


Länkar: