iPhone4 eller iPhone 4S?

På fredag släpps iPhone 4S i Sverige men iPhone 4 säljs fortfarande och kommer att fortsätta säljas med 8GB minne och till och med iPhone 3GS som släpptes i juni 2009 finns kvar även den med 8GB minne.
Detta betyder att Apple nu har iPhones i ett brett spektra av prisklasser och nivåer av prestanda, från iPhone 3GS med 8GB minne till iPhone 4S med 64GB minne vilket gör den mycket mer tillgänglig.
Även en 3GS är ett enormt steg uppåt om man är van vid en "vanlig" mobiltelefon och nu kan du få den till ett överkomligt pris.Men frågan är om det är värt att betala extra för en iPhone 4S eller ska man satsa på en iPhone 4?
De ser ju identiska ut så ingen kommer att märka att man lagt ut de extra kronorna.

Här kommer en sammanfattning av skillnaden mellan dem som förhoppningsvis kan hjälpa dig att avgöra:

Skärm: 
Både iPhone 4 och iPhone 4S ha Apples "Retina display"som Apple lanserade med iPhone 4 på WWCD 2010 med en upplösning på 326ppi (pixels per inch) som även iPad 2 har. Att man använder så små pixlar innebär att man på iPhonens lilla 3,5tum skärm får in  960x640 pixlar. Och med en så hög pixel-täthet ser man i stort sett in de individuella pixlarna längre och text och bilder ser helt mjuka och följsamma ut.

Processor:
Här skiljer sig iPhone 4 och iPhone 4S åt.
iPhone 4 har ett A4-chip som även sitter i den ursprungliga iPad medan iPhone har fått det nya A5-chippet som lanserades med iPad 2. A4-chippet är en singel-kärnig processor på 800mhz medan A5 är en dual-core processor på 1Ghz. Kanske inte verkar som en så stor skillnad men att processorn är dubbel-kärnig gör ganska stor skillnad och Apple menar att det kommer möjliggöra dubbelt så snabb hantering av data och upp till 7x så snabb grafik.

Ram-minne:
Ramminnet har dubblats för varje nu iPhone-modell. iPhone 4 har ett ramminne på 512MB och iPhone 4S har alltså ett ram-minne på 1GB detta är även det ganska avgörande för hur bra den hanterar flera appar samtidigt och stora mängder data.
Detta är en nackdel med iPhone 3GS som bara har 256MB ram och med den kan man behöva starta om telefonen ibland för att ram-minnet har korkat igen. 

Kamera:
Kameran i iPhone 4S är ett sort steg framåt jämfört med alla tidigare modeller.
Den är snabbare, skarpare, har bättre ansiktsigenkänning och färgåtergivning.
Den har en 8Mpix bildsensor med 60% fler pixlar än iPhone 4 och tar bilder i 3264x2448 upplösning.
Sensorn är även större ska enligt Apple kunna fånga 73% mer ljus än tidigare.
Den har också en större bländare med f/2,4 vilket också släpper in mer ljus.
Istället för max videostorlek på 720p som iPhone 4 så kan du med iPhone 4S spela in 1080p video med bildstabilisering.

Nätverk:
iPhone 4S har 2st antenner inbyggda i stålramen som går runt telefonen och som den kan byta mellan även under samtal för att ge bästa uppkoppling.
Den hypotetiska hastigheten för dataöverföring är dubbelt så hög som tidigare med maxhastigheter upp till 14Mbit/sek, vilket av de flesta andra tillverkare kallas 4G.
Den är en även "World Phone" och klarar att hantera både CDMA (som används i USA) och GSM (som används i stort sett i hela resten av världen). iPhone 4 görs däremot i två modeller endera CDMA eller GSM vilket kan vara en nackdel om man reser mycket, men kanske främst för amerikaner utanför USA.


Siri:
Så kallar Apple sin nya röststyrda funktion som lanseras med iPhone 4S och som gör att man kan använda mer avancerade röstkomandon för att styra din telefon. Ännu så länge är det bara ett fåtal språk som stöds men antagligen kommer detta att utökas. Om man gillar att använda röstkomandon eller om man är synskadad kan jag tänka mig att det kan vara en jätte bra funktion.