Tekniktisdag #39 - Billig Canon Fotoskrivare

Jag har funderat på att köpa en ny fotoskrivare för att skriva ut småbilder till fototävlingar, grattiskort mm för min gamla skrivare hänger inte med längre. Jag har kollat runt lite för att se vad som finns och hittade Canon IP3600 en smidig, enkel, billig bläckstråle/ fotoskivare. Just nu har dustinhome.se kampanj på skrivaren för 495:- inklusive bläckpatroner.
Det innebär att man i stort sett får skrivaren på köpet  eftersom att byta ut alla patroner skulle kosta 665:-  

I princip skulle man kunna sälja skrivaren för 300:- på blocket.se när patronerna är slut och gå med vinst jämfört med att köpa nya patroner men det är väl frågan om någon skulle köpa den. Man skulle kunna slänga den och köpa en ny billigare än att byta patronerna, snacka om slit-och-släng-samhälle...
Och att alla patronerna skulle ta slut samtidigt är väl inte så troligt.

Det som är viktigt för mig är:
1. Upplösningen, jag ville ha minst 9600x2400dpi (dots per inch) bästa möjliga fotokvalitet.
2. Helst inte multifunktions-skrivare. Jag har en scanner och om man ska använda skrivaren som kopiator tar det för mycket bläck för att det ska vara ekonomiskt i alla fall. I så fall behöver man ha en kontors-laserskrivare.
3. Pris! Både vad skrivaren kostar att köpa och vad den kostar i drift.

IP3600 
- Upplösning: 9600x2400
- 5st bläckpatroner: 2st svarta, gul, magenta (rosa) och blå. Sammanlagt 665:-
Tack vare att det är 5st separata patroner behöver man troligen inte byta alla på en gång och man behöver inte byta ut färger som inte är slut vilket man måste med kombo-patroner. Enligt Canon ska patronerna räcka till drygt 200st färgfoto-utskrifter i 10x15 format.
- Utskrifter: 10x15 till A4 storlek, enkelsidiga.

Egentligen skulle man kunna skicka bilderna till ett labb som t.ex. crimson.se och få billigare utskrifter utan att behöva köpa någon skrivare. Det man betalar för är ju smidigheten att kunna få ut sina bilder direkt hemma utan att behöva vänta på leverans och upplevelsen av att se sina bilder komma ut ur skrivaren.

Vill man ha en skrivare med lite mer finesser kan man kolla på:

Canon IP4950 795:- på dustinhome.com
En snabbare skrivare, automatiska dubbelsidiga utskrifter på lite fler olika material, utskrift från video mm.
Canon MP5150 869:- på dustinhome.com
En multifunktions-skrivare med ungefär samma funktioner.