Årets Naturfotograf 2010 - En bluff!

Terje Hellesø fick utmärkelsen "Årets Naturfotograf 2010" av Naturvårdsverket i våras. Nu fråntas han priset efter att Jägarförbundet ifrågasatt hans bilder och man på sajten Flashback.org avslöjat att vinnarbilden är en bluff och till slut erkände Terje Hellesø på Fotosidan.se! Terje har helt enkelt tagit en bild från internet (bara en sån sak), spegelvänt den och lagt in den i en av sina bilder.


Bara det att kalla sig naturfotograf och inte känna till eller strunta i de regler som gäller! Visst om han bara ville ha en "låtsasbild" att hänga på väggen hemma så hade väl ingen brytt sig men att tävla med bilden och inte erkänna vad man gjort med dem!

1. Du får inte klippa djur eller nått annat från en bild och klistra in dem i en annan bild!
Särskilt inte om du inte tagit bilderna själv!
2. Om du tar bilder av djur i fångenskap, se till att det ser ut som de är tagna i det fria men var ärlig med var och hur bilderna verkligen är tagna.

Det är ok att förbättra dina bilder i datorn, justera färg, skärpa, lätta upp skuggor mm. och i vissa fall även att ta bort störande element från bilden me inte att lägga till saker som inte fanns där från början.
Om du plockar från olika bilder (som du tagit själv) och skapar en bild så är det också ok, men då är det ett fotomontage och ska anmälas som det, även här gäller grundregeln ärlighet.

På sin blogg ber Hellesø om förlåtelse men jag tror att han kommer att få svårt att rentvå sitt rykte efter det här avslöjandet. Hans webbsida är nerstängd.
Enligt Naturvårdsverket som efter att först sagt att Terje skulle få behålla segern har fått anledning av granska bilderna igen säger att det finns anledning att tro att även tidigare bilder varit manipulerade och har därför beslutat att utse en ny vinnare. Hellesø kommer att fråntas titeln men får behålla prissumman på 15000kr eftersom det inte finns något i reglerna som säger att de ska återlämnas men reglerna kommer att ses över.

Länkar:
naturvårdsverket.se
terjehelleso.wordpress.com
aftonbladet.se
sverigesradio.se