Veckans Fototips #29 - "Ljus" del.1

Fotografera i grynings- och skymningsljus.

På sommaren vill man gärna ta bilder, man har semester, man är tillsammans med familjen utomhus och solen skiner. Sommarsolens ganska kalla hårda ljus kan dock göra att bilderna inte blir sådär.
Man får skuggor i ansiktet och det ser inte alls sådär varmt och härligt ut på bilderna som man kommer ihåg det.

I början och slutet av dagen är solljuset inte så skarpt vilket gör att kontrasten/skillnaden mellan skuggor och högdagrar (ljusa partier) inte blir så stor. En digitalkamera kan inte fånga så stora kontrastskillnader som det mänskliga ögat. Den har bara ett kontrastomfång som motsvarar ca. 5 exponeringssteg medan det mänskliga ögat kan hantera ett omfång på ca.11 steg.

Dessutom har undersökningar visat att människor föredrar bilder som har varmare färgtoner vilket och också är en fördel med att fotografera i grynings- och skymningsljus när ljuset har mer gula och röda toner. Även när man fotograferar vid andra tider på dagen och ljuset har en kallare karaktär kan man gärna höja nivåerna av gult och rött för att ge illusionen av att bilden var tagen tidigare på morgonen eller senare på dagen.

Ska man ta landskapsbilder och ljuset inte är det bästa kan man använda HDR och ta flera exponeringar  för att bättre kunna fånga det man ser men det finns inget som kan fullt ut kompensera för vackert ljus!

Missade du app-tipset "Focalware" som hjälper dig att beräkna var och när solen går upp och ner.
Klicka här!