Vad är HDR?

HDR är en av de senaste stora trenderna inom digitalfotografering.
HDR står för "High Dynamic Range" och innebär att man utökar det dynamiska exponeringsspektrumet i bilden genom att man kombinerar flera bilder tagna med olika exponeringstid.
Det mänskliga ögat är en fantastisk konstruktion och kan hantera en kontrastskillnad på ca. 11st exponeringssteg samtidigt medan en digital kamera bara klarar ca. 5st.
För att man ska kunna efterlikna det vi ser med våra ögon på ett bättre sätt utnyttjar man den digitala tekniken för att kombinera flera exponeringar.
Tekniken är ny men faktum är att det fanns landskapsfotografer som redan på 1800-talet tog två bilder, en exponerad för himlen och en för marken, som sedan kombinerades i framkallningen i mörkrummet.

Idag är det vanligast att man använder 3st bilder. En underexponerad för att få med detaljerna i de ljusa områdena, en normal och en överexponerad för att få med detaljerna i de mörka områdena.
En grundregel som kan användas är -2 0 +2 och många kameror har en inbyggd "auto bracketing funktion" som gör att man kan ta dessa bilder med olika exponeringstid i snabb följd. Man kan även ställa in det manuellt på såväl kompaktkameror som digitala systemkameror. iPhone har också den HDR-funktion idag och det finns apps som gör att man kan processa bilderna direkt i telefonen.
Ibland behöver man använda fler exponeringar, ända upp till 9st för att täcka in hela omfånget av ljus och mörker men ju fler bilder man använder desto mer kompromissar man med bildkvaliteten.

Resultatet kan se ut ungefär så här.
Photomatix
Sedan kombineras de tre bilderna i ett dataprogram som t.ex. "Photomatix" eller "Nik HDR Efex Pro" och resultatet kan se ut som ovan. HDR-bilder kan även processas på många olika sätt, från neutrala bilder som ser naturliga ut till bilder som ser helt datakonstruerade ut.

Hela denna vecka kommer ägnas åt HDR här på bloggen med iPhone och med vanliga kameror så följ med och ta del av tips och bilder!