Tekniktisdag #28 HDR "Photomatix"

När man har varit ute och fotograferat och har bilder med olika exponering som man vill göra HDR-bilder av behöver man ett dataprogram som kan göra det. Det finns 2st program som är absolut mest populära Nik HDR Efex Pro och det programmet som jag använder som heter Photomatix Pro.

HDR Efex Pro är ett ganska nytt program på marknaden och kommer från företaget som står bakom plugin-succéer som t.ex. Color Efex Pro, som används av otaliga professionella fotografer och Silver Efex Pro som är fantastiskt för att skapa vackra svartvita bilder. I HDR Efex Pro kan man i stort sett göra allt man behöver göra med sin bild och kan hålla hela arbetsflödet i samma program, t.ex. har programmet kontrastkurvor och man kan använda kontrollpunkter för att kontrollera skuggor och högdagrar. Nik HDR Efex Pro kostar normalt 160$ men är just nu nersatt till 99,95$ under en begränsad tid. Klicka här för att kolla in erbjudandet! 

Photomatix finns både som självständigt program  och som plugin till Aperture och Lightrrom. Köper man Photomatix Pro som är det självständiga programmet och kostar 99$ får man men Lightroom-pluginen som i stort sett bara är en exporteringsplugin.
Aperture-pluginen kostar 79$ och är en redigeringsplugin med i stort sett samma funktioner som det självständiga programmet. Det väsentliga man saknar är "Degoasting-funktionen" som gör att man kan reducera suddiga skuggbilder av rörelse i bilderna. Jag rekommenderar ändå att man köpet det självständiga programmet ifall man uppdaterar eller byter värdprogrammet är set inte säkert att man kan använda pluginen.
När jag sammanfogat de olika bilderna jag vill använda i Photomatix och HDR-bilden är klar brukar jag öppna bilden i Aperture 3 och justera kontrast, nivåer och skärpa för att ge bilderna det lilla extra.
Programmet kan laddas mer direkt från hemsidan och tar liten plats på datorn. Det har dragreglage och presets som gör att man kan redigera bilderna på olika sätt för att få olika effekter som passar till olika motiv.  Man kan använda programmet och lära sig det innan man betalar men bilderna får vattenstämplar när man sparar dem. Jämfört med Nik HDR Efex Pro jobbar programmet snabbare och man får snabbt en HDR fil som man kan fortsätta att jobba med i ett annat program.

På lördag kommer jag att publicera en mer utförlig beskrivning av hur jag gör när jag jobbar med Photomatix för att skapa HDR-bilder så följ med!


Exempelbilder:
Den färdiga HDR-bilder


Imorgon: "Månadens fotograf - Trey Ratcliff "+ Twit Photo