iPhone App-tips: HDR

Denna vecka tipsar jag om 2st appar som är kanon för HDR-fotografering.
Klicka här för att läsa om vad HDR är!

Den första appen är "Pro HDR"
Det är en app som gör att du kan kombinera 2st bilder för att få en HDR-bild. Man kan ta bilden, processa och justera den direkt i appen och spara den till telefonens kamerarulle. Man kan välja att generera bilden automatiskt med "Auto HDR" vilket oftast ger ett bra resultat. Eller ta den manuellt med "Manual HDR" där du får mer kontroll över hur kameran exponerar bilderna. Man kan även använda bilder från ditt bildbibliotek och göra HDR-bilder av dem.
När man tagit bilderna kan man använda ett antal reglage för att juster ljusstyrkan i bilden, kontrast mm för att få bästa möjliga resultat.
Resultatet blir inte lika bra som i dyra dataprogram som t.ex. Photomatix men man kan lyckas riktigt bra med vissa bilder.Den andra appen heter "Bracket Mode"
Denna app gör att du kan ta två bilder direkt efter varandra med olika exponeringstid, granska dem och bestämma om du vill använda dem och sedan spara dem till bildbiblioteket. Detta är bra för ibland har man inte tid att processa bilden direkt utan man vill fortsätta att fotografera, spara bilderna och processa dem när du har tid, i en app direkt i telefonen eller i ett dataprogram. Man kan låta appen själv registrera var bilden är ljusast och mörkast och justera exponeringen efter det eller själv bestämma genom att flytta de två sensorpunkter (visas som två fyrkanter) som få upp på skärmen till de ställen i bilden man vill använda för att bedöma exponeringen.


Exempel:
Exponerad för himlen som syns bra men motivet syns inte.
Exponerad för motivet men himlen är helt utbränd och vit. 
HDR = Både motivet och himlen syns i bilden. 
Imorgon: Pryltips!