Fototips - HDR!

HDR är en fototeknik som innebär att man tar flera bilder i följd med olika exponeringstider för att fånga hela det dynamiska spektrumet i en scen, från det ljusaste till det mörkaste och komprimera detta till en bild.

Klicka här för att läsa mer om HDR-fotografering

Här kommer 7 tips som är ovärderliga när man fotograferar HDR-bilder.

1. Använd ett lågt ISO-tal 
När man kombinerar bilderna med olika exponering i datorn så ökar mängden brus i bilden. För att motverka att man får korniga bilder använder man en så låg ISO-inställning som möjligt (ISO 80-100).
Ju högre ISO desto mer brus i varje bild, vilket innebär mer brus i den slutgiltiga bilden.

2. Håll kameran stilla
Det är viktigt att de olika bilderna man ska använda för att skapa sin HDR-bild är synkroniserade dvs. att kameran inte flyttas mellan att man tar dem. Därför är det bra om man använder ett stativ så man inte behöver hålla kameran.

Klicka här för att få tips om bra och prisvärda stativ

När man ska ta överexponerade bilder är slutaren öppen under en relativt lång tid och då blir bilderna suddiga om inte kameran är stilla.  När man dessutom använder ett lågt ISO-tal får man också längre slutartider. Tar man bilder av landskap t.ex. så vill man använda en liten bländaröppning för att hela scenen ska vara i fokus och det gör också att kameran måste använda en ännu längre slutartid för att släppa in så mycket ljus som behövs. Kort och gott: Använd ett stativ!

3. Använd en fjärrutlösare
För att kameran inte ska skaka till när man trycker ner avtryckaren kan man använda en fjärrutlösare som t.ex. Canon RD-6. Har man ingen fjärrutläsare kan man ställa in kameran på slutarfördröjning så den väntar ett par sekunder med att ta bilderna efter att man tryckt ner avtryckaren.

4. Ta inte bilder av saker som rör sig
Om man tar bilder av saker som rör sig kommer man få "ghosting" i HDR-bilden vilket är suddiga "spökavtryck" där motivet befunnit sig. Detta gäller t.ex. blommor och löv när det blåser.
Undantaget är moln och vatten som till skillnad från mycket annat blir vacker i HDR när de rör sig.

5. Använd "Auto-bracketing"
Om du har en digital systemkamera har den en funktion som heter "Auto-bracketing".
Det innebär att man kan ställa in kameran så den automatiskt tar tre eller fler bilder (beroende på märke) med olika exponering i snabb följd. Du kan även ställa in hur långt isär dessa exponeringar ska vara, men vanligast är att man använder -2 0 +2. Om det är mycket stora kontrastskillnader i scenen, t.ex om man fotar mot solen (en solnedgång eller så) behöver man använda fler exponeringar. Då kan man använda exponeringskompensationen för att flytta sina tre exponeringar uppåt eller neråt och ta 3st nya bilder. Har du inte denna funktion på din kamera kan du ställa in det manuellt även på vanliga digitala kompaktkameror.

6. Använd en fast bländaröppning
Det är viktigt att skärpedjupet är det samma i alla bilderna man ska använda till sin HDR-bild så därför är det bra om man använder endera AV-läget (Canon) som betyder "Aperture Value" och gör att man kan ställa in en fast bländare eller att man använder det Manuella läget.

7. Ställ in skärpan manuellt
För att kameran inte ska fokusera om när du tar en ny bild är det bra om man ställer in den på manuell fokusering så den inte ställer in skärpan på olika saker i de olika bilderna.

Imorgon söndag 10/7 
Veckans bilder med många exempel på HDR-bilder!