iPhone App-tips #26: Camera+

Camera+ är en av de populäraste kamera-apparna i Appstore och har laddats ner av näst intill 3miljoner användare för 2$ eller 15skr/st.
Appen är utvecklad av den professionella fotografen och bloggaren Lisa Bettany.
Hon är före detta modell och ägnar sig främst åt mode- och resefotografi och driver bloggen mostlylisa.com. Camera+ ger utökade funktoner åt iPhonens inbyggda kamera plus att man kan redigera bilderna direkt i appen med en mängd olika "presets" eller färdiga effekter.

Kamerafunktioner
När man öppnad Camera+ sera man ett kontrollfält längst ner med en genväg till "Lightbox" längst till vänster, en avtryckare i mitten med ett kugghjul vid sidan och en fyrkant till höger som är genvägen till inställningspanelen. Sökaren är täckt av ett nät med 9st rutor för att hjälpa till med kompositionen och vid högra sidan sitter en "slider" som styr den digitala zoomen.
Om man trycker på det lilla kugghjulet bredvid avtryckaren får man upp 4st val som man ser på bilden till vänster nedan.
Normal: Vanlig kamera
Stabilisering: iPhonen känner av om du inte håller den stilla och tar bilden först när du håller still.
Timer: Denna funktion gör att du kan ställa in en fördröjning så att bilden tas först efter en viss tid.
Burst: Betyder sekevenstagning och gör att man kan ta flera bilder i snabb följd.

Tap-to-focus funktionen är förbättrad och mer stabil än om man bara använder den vanliga kameran.
Man har även ett litet + i hörnet av focusrutan och om man trycker på den får man upp en bländarsymbol som man kan flytta hu man vill. Med den kan man även välja var någonstans i bilden som som kameran ska göra ljusmätningen för att bedöma exponeringen. Att man kan styra exponeringen gör att man får betydligt mer kontroll över bilderna.
Den digitala zoomen anger hur mycket förstorning som är inställt, från 1x-6x, vilket den inte gör i den vanliga kamera-appen. Mitt råd är ändå att inte använda den om det inte är absolut nödvändigt för vilken digital zoom som helst försämrar drastiskt bildkvaliteten. Flytta dig själv närmare istället.
Lightbox (över till höger) är som ett arbetsbord där alla dina bilder hamnar när du tagit dem där kan du kolla igenom dem och bestämma vilka du vill behålla och redigera. Man kan välja att bilderna ska sparas i Lightbox, direkt iPhonens "Kamerarulle" eller båda och man kan även importera bilder från bildbiblioteket till Camera+ och redigera dem.
   
I Camera+ kan man redigera bilderna direkt i appen, dels med enkla funktioner som blixt-simulering och kompensera för bakgrundsbelysning som man ser i bilden till vänster.
Man kan lägga till ramar, justera bildens rotering, beskära den och lägga på olika effekter, t.ex. olika svartvita effekter, retro-kamerasimuleringar, färgeffekter, HDR och vingettering.
Mina favoriter är HDR-effekten som gör underverk med mörka bilder och "Faded" som tar ner färgmättnaden och gör att dina bilder blir mer konstnärliga, men här finns effekter för alla smaker. 

Imorgon: Pryltips för din iPhone!